Cios prosto w trzustkę. 6 najgorszych wyborów
Trzustka jest absolutnie kluczowym narządem w naszym układzie pokarmowym oraz endokrynologicznym. Ma istotne zadania do spełnienia, takie jak kontrola metabolizmu cukrów oraz wytwarzanie enzymów niezbędnych do procesu trawienia. Jednak wiele osób jest nieświadoma szkód, które mogą powodować w tym organie swoim sposobem odżywiania.
1. Alkohol
Jak nietrudno się domyślić, na czele listy szkodliwych dla trzustki substancji znajduje się alkohol - używka, która jest nam znana od najdawniejszych czasów. Alkohol jest szkodliwy dla osób zmagających się z cukrzycą, jednak jego negatywne działanie dotyka również zdrowych osób, szczególnie w przypadku regularnego spożycia. Uważa się, że alkohol jest przyczyną aż do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Jego negatywny wpływ na nasz organizm jest podwójny.
Z jednej strony, alkohol bezpośrednio niszczy białka, prowadząc do nieodwracalnych uszkodzeń ich struktury. Tutaj nie ma żadnych wyjątków - uszkadza białka błony śluzowej, a tym samym może prowadzić do zapalenia i nieżytu żołądka. Im częściej spożywamy alkohol, tym bardziej narażamy na uszkodzenia błonę chroniącą żołądek, co wiąże się z liczniejszymi oraz intensywniejszymi dolegliwościami.
Osoby, które już mają schorzenia trzustki czy cierpią na cukrzycę, powinny zachować szczególną ostrożność i omijać szerokim łukiem alkohol. Warto też podkreślić, że mocna herbata i kawa również mogą stanowić wyzwanie dla trzustki, dlatego też warto spożywać je z umiarem.
2. Surowe, ale też marynowane warzywa
Mimo znaczącej zawartości witamin i minerałów, surowe warzywa i owoce nie są odpowiednie dla wszystkich osób. Jeśli po spożyciu niewielkiej porcji tego typu produktów odczuwamy wzdęcia i dyskomfort, warto rozważyć zamianę surowych warzyw i owoców na te poddawane obróbce termicznej, na przykład poprzez gotowanie na parze. Niewskazane będę też warzywa marynowane w occie.
Jeśli w ostatnim czasie nie wprowadzaliśmy żadnych zmian w naszej diecie, a mimo to doświadczamy coraz częstszych niestrawności i zdaje nam się, że borykamy się z problemami trawiennymi, warto niezwłocznie skontaktować się z gastroenterologiem. Jednym z elementów, które mogą nasilać problemy z trawieniem, jest dynamiczne tempo współczesnego życia i warto dbać o to, by nasza dieta była odpowiednia i zrównoważona.
3. Przekąski pełne cukru
Konsumpcja nadmiernych ilości słodyczy może prowadzać do wielu problemów zdrowotnych. Zdecydowanie najbardziej narażona na problemy przez nadmierne spożywanie cukru jest trzustka, która jest odpowiedzialna za regulowanie poziomu cukru we krwi. W rezultacie częste jedzenie słodkości może prowadzić do takich chorób jak cukrzyca. To jednak nie jest jedyny negatywny skutek - słodycze mogą również prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała, w skrajnych przypadkach skutkując otyłością.
Wyeliminowanie cukru z diety może wydawać się trudne. Nasze zamiłowanie do słodkości jest głęboko zakorzenione w organizmie. Co więcej, wiele produktów, nawet te, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają na słodkie, zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Niektóre substancje słodzące również mogą nie być dobrym wyborem - chociaż nie są one tak szkodliwe dla trzustki, osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego mogą odczuwać dyskomfort po spożyciu produktów zawierających te substancje.
4. Posiłki smażone i bogate w tłuszcze
Posiłki smażone i bogate w tłuszcze to równie zły wybór dla trzustki. Co więcej, mogą one być szkodliwe, zwłaszcza jeżeli poziom złego cholesterolu LDL w naszym ciele jest zbyt wysoki, ponieważ mogą prowadzić do stłuszczenia organów wewnętrznych, w pierwszej kolejności zagrażając naszym naczyniom krwionośnym i sercu. Takie produkty są trudne do strawienia i nadmiernie obciążają trzustkę. Zdrowszą alternatywą może być spożywanie mięsa duszonego czy białego mięsa zamiast czerwonego, ze względu na jego niską zawartość tłuszczu.
Szczególną uwagę warto poświęcić temu, jak przygotowujemy dania, na przykład gotowanie na parze jest zdrowsze niż smażenie. Chociaż ten pierwszy sposób może wymagać odrobiny więcej czasu, pokarmy tak przygotowane charakteryzują się wyjątkowym smakiem i są znacznie lepsze dla naszego zdrowia.
5. Mięso oraz produkty mięsne
Mięso i produkty mięsne, które widzisz na półkach sklepowych, zwykle zawierają dodatki znane jako polepszacze. Służą one zarówno do poprawienia smaku produktów, jak i dla ich lepszego wyglądu. Ponadto polepszacze pomagają dłużej zachować świeżość takich produktów w chłodni sklepowej.
Jednak jednym z dodatków, które mogą być niebezpieczne, są sole azotanowe. Mimo że chronią przed tzw. jadem kiełbasianym, podczas procesu smażenia mogą tworzyć związki azotowe, które są szkodliwe i mogą być kancerogenne.
Osoby zmagające się z problemami zdrowotnymi związanymi z trzustką powinny być szczególnie ostrożne przy spożywaniu pasztetów, konserw mięsnych, salcesonów, parówek, flaków, wątróbek czy żołądków. Produkty te zawierają cholesterol i w skrajnych przypadkach mogą zawierać również śladowe ilości substancji sterydowych lub antybiotyków.
6. Wpływ palenia tytoniu
Papierosy stanowią szkodliwą używkę, która w dużym stopniu obciąża trzustkę, podobnie jak alkohol. Badania naukowe potwierdzają istnienie związku między paleniem papierosów a ryzykiem wystąpienia ostrego bądź przewlekłego zapalenia tego organu. Warto pamiętać, że negatywne skutki palenia papierosów nie ograniczają się do trzustki. W pierwszej kolejności szkodzą one płucom, ale również negatywnie wpływają na zdrowie żołądka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.