Co jeść, a czego unikać na śniadanie?
Na to, jak będzie wyglądał twój dzień duży wpływ może mieć śniadanie.
Nie bez powodu mówi się, że jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia.
Dlatego warto wiedzieć, co można jeść na pusty żołądek, a co może pogorszyć pracę organizmu i twoje samopoczucie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Orzechy vs słodycze
Orzechy – TAK
Orzechy spożywane na czczo wyrównują pH żołądka, a także pobudzają trawienie. Są pełne błonnika, składników odżywczych i zdrowych dla serca tłuszczów.
Słodycze – NIE
Kawka, a do kawki ciasteczko albo cukiereczek? To nie jest dobry wybór.
Słodycze to puste kalorie, które nie mają żadnych wartości odżywczych. W dodatku są szybko przyswajalne i niekorzystnie działają na trzustkę, która o poranku nie jest w stanie wytworzyć dużej dawki insuliny (hormonu, który kontroluje poziom cukru we krwi).
Zobacz także: Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia
Jajka vs pikantne posiłki
Jaja - TAK
Jajka zawierają betakaroten i luteinę. Są lekkostrawne, nie podrażniają żołądka, a duża ilość białka daje poczucie sytości, przez co dłużej nie odczuwamy głodu.
Ponadto dostarczają organizmowi niezbędnych składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, miedź. Są również źródłem witamin: A, B1, B12, E, D i K.
Pikantne jedzenie - NIE
Wczesnym rankiem spożywanie pikantnych posiłków nie jest dobrym wyborem
Takie dania mogą podrażniać układ pokarmowy i powodować uciążliwą zgagę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Arbuz vs cytrusy
Arbuz - TAK
Arbuz to zdrowa alternatywa dla słodkiej przekąski. Zawiera dużo wody, dzięki czemu silnie nawadnia organizm oraz duże ilości likopenu, który pomaga zachować zdrowe serce i wspomaga wzrok.
Owoce cytrusowe - NIE
Co prawda cytrusy zawierają duże ilości witaminy C, ale niestety nie powinny być spożywane na pusty żołądek.
Zawarte w nich kwasy owocowe podrażniają śluzówkę żołądka i mogą być przyczyną zgagi.
Zobacz także: Cytrusami w brud, czyli o czyszczącej sile cytrusów
Płatki owsiane vs banany
Płatki owsiane - TAK
Płatki owsiane obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, stabilizują poziom cukru we krwi, poprawiają wydolność fizyczną i trawienie. To dobry wybór.
Banany - NIE
Nie dzieje się tak jednak, gdy są spożywane na pusty żołądek. Magnez może wówczas łatwo dostać się do krwiobiegu. Taki stan zagraża zdrowiu serca, gdyż zaburza równowagę magnezowo-wapniową organizmu.
Zobacz także: 5 doskonałych powodów, by jeść owsiankę
Borówki vs surowe warzywa
Borówki - TAK
Borówki wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo poprawiają metabolizm i zawierają przeciwutleniacze.
Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększyć poziom dobrego - HDL.
Surowe warzywa - NIE
Wszystko przez zawarte w nich kwasy, które podrażniają żołądek.
Dodatkowo, skórka z warzyw może przykleić się do ścianek pustego żołądka i wywołać ból brzucha, mdłości, a nawet wymioty.
Zobacz także: Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Kasza gryczana vs zimne napoje
Kasza gryczana - TAK
Zawiera też dużą dawkę żelaza, magnezu, potasu, witaminy E. Jedzenie gryki podwyższa również poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Zimne napoje - NIE
Nigdy nie pij ich na pusty żołądek. Zimne napoje mogą podrażnić żołądek i jelita.
W dodatku obkurczają naczynia krwionośne, przez co zmniejsza się zdolność trawienia pokarmów i jedzenie będzie dłużej zalegać w żołądku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl