Co siedzi w chipsach?

Ziemniaczane, paprykowe, cebulkowe i wiele innych bardzo różnych smaków. Chipsy spoglądają na nas z półek w niemalże każdym sklepie. I trudno się dziwić – na europejskim rynku dostępne są od 1921 roku, czyli niemal stu lat.

Przez ten czas słona przekąska zdążyła sobie zaskarbić rzeszę zagorzałych zwolenników. I choć prawie każdy słyszał, że chipsy są niezdrowe i pełne są szkodliwych dla zdrowia substancji, to trudno jest ich sobie odmówić. Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi: spożywanie chipsów prowadzi do otyłości, problemów z przewodem pokarmowym, pogarsza ogólne samopoczucie i nie sprzyja nerwom.

Co zatem decyduje o tym, że chipsów tak trudno sobie odmówić? Kiedy można już mówić o uzależnieniu? Przyjrzyjmy się, co ta przekąska skrywa w środku.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa Rycerz

/ 6Sól

Gdy zjadamy 100 g chipsów, czyli jedną małą paczkę, spożywamy jednocześnie powyżej 2 g soli, a to odpowiada połowie zalecanej dziennej dawki. O ile nadmiar tego pierwiastka w organizmie nie ma wpływu na osoby zdrowe, o tyle sercowcy powinni bardzo uważać. Dlaczego?

Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie. Częste podjadanie chipsów może doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego i rozwoju nadciśnienia, a także tworzenia się i odkładania kamieni nerkowych. Zwiększa się także ryzyko wystąpienia otyłości i udaru mózgu.

Zobacz więcej:

/ 6Tłuszcze trans

Obraz
© 123rf

Tłuszcze roślinne często znajdują się już na drugiej pozycji na liście składników, z jakich przygotowywane są chipsy. Niestety, choć jest to olej roślinny – nie ma wiele wspólnego z tymi zdrowymi, tłoczonymi na zimno. Dlaczego?

Aby powstał chrupiący chips, należy usmażyć go w gorącym tłuszczu. W czasie produkcji przemysłowej temperatura takich olejów sięga nawet 200 stopni Celsjusza. W tym czasie wszelkie dobre właściwości oleju znikają, a tłuszcze nienasycone przekształcają się w sprzyjające otyłości tłuszcze trans. Suma kwasów nasyconych w słonych przekąskach powstałych w wyniku działania kwasu palmitynowego oraz stearynowego to nawet 50 proc.

Zobacz więcej:

/ 6Akrylamid

Dobre chipsy to chrupiące chipsy.Tymczasem jak się okazuje, w tej chrupkiej powierzchni czai się niebezpieczeństwo. Wielofunkcyjny związek, który stosuje się podczas produkcji plastiku, w przemyśle kosmetycznym i papierniczym. Jest niemal w każdej kuchni. Ta toksyczna substancja obecna jest także w słonych, chrupiących przekąskach. Akrylamid, bo tak owa substancja się nazywa, powstaje podczas produkcji jako wynik reakcji, które zachodzą pomiędzy skrobią a aminokwasami.

Akrylamid ma swoje dobre strony – odpowiada za chrupki charakter wielu produktów, w tym chleba, bułek, chipsów. Znajduje się również we frytkach, krakersach, płatkach śniadaniowych. Ale ma też strony złe – naukowcy potwierdzają, że substancja może prowadzić do zaburzeń pracy centralnego układu nerwowego, obniża odporność, ma działanie nowotworowe, podnosi poziom cholesterolu LDL.

Zobacz więcej:

/ 6Chipsy uzależniają

Obraz
© 123rf

Zazwyczaj scenariusz wygląda tak: kupujemy paczkę chipsów, rozpoczynamy ją i zjadamy do końca, nie mogąc się od niej oderwać. Dlaczego tak się dzieje?

Okazuje się, że w chipsach obecne są związki, które pobudzają mózg do produkcji substancji zwanych endokanabinoidami. Są to pochodne występujących naturalnie w marihuanie kanabinoidów. Substancje te sprawiają, że na kilku chipsach niestety nie można skończyć.

Poza tym receptory człowieka, ewolucyjnie nastawione są na poszukiwanie tłuszczów. Problem w tym, że obecny człowiek nie potrzebuje tyle wartości energetycznej, ile wieki temu nasi przodkowie.

/ 6Inne składniki chipsów ziemniaczanych

Obraz
© 123rf

Co oprócz ziemniaków i tłuszczów znajduje się w składzie chipsów ziemniaczanych? Cukier, sól, wzmacniacze smaku (w tym glutaminian monosodowy), konserwanty. Taka kompozycja silnie oddziałuje na receptory smaku, pobudzając je i ucząc intensywności smaku. Cukier z kolei dodaje energii, ale także podnosi poziom cukru we krwi. To wszystko sprawia, że regularne jedzenie chipsów jest przepisem na cukrzycę typu 2, otyłość, problemy z sercem i nerkami.

Co więcej, spożywanie chipsów prowadzi do powstawania zmian skórnych – to za sprawą większej ilości wydzielanej insuliny. Bierze ona udział w patogenezie trądziku, w towarzystwie innych hormonów.

/ 6Zdrowe zamienniki

Obraz
© 123rf

Czy jesteśmy skazani na niezdrowe chipsy? Nie. Ich zdrowszą i lepszą wersję można zarówno kupić, jak i przygotować w domu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przekąsek, które podczas produkcji nie były smażone w głębokim oleju. Unikajmy zatem tych chipsów, które w swoim składzie mają sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty.

Chipsy w łatwy sposób można także przygotować w domu. I to nie tylko z ziemniaków. Doskonałym materiałem na przekąskę będą: buraki, bataty, pietruszka, marchew, jabłka, gruszki, pasternak. Wystarczy pokroić wszystko na plastry, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 120 stopni Celsjusza piekarnika na ok. godzinę.

Zobacz więcej:

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka