Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Monika Konieczna
3 z 8Koreczki z fety i oliwek
Ich przygotowanie jest banalnie proste! Pokrój ser w dość sporą kostkę. Na dłuższą wykałaczkę nabij kawałki fety i oliwki, posyp ulubionymi ziołami i ułóż na tacce.
Feta stanowi źródło białka, przede wszystkim dobrze przyswajalnej kazeiny i tłuszczu, a także witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, witaminy A, D oraz wapnia i fosforu, czyli podstawowych budulców kości i zębów.
Z kolei oliwki obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają rozwojowi oraz wspomagają leczenie wielu chorób mi.in. miażdżycy, stwardnienia rozsianego, alergii, atopowego zapalenia skóry. Pełne są też witaminy E, która opóźnia procesy starzenia.