6 z 8Pasta z makreli
Ryby powinny być stałym elementem w naszej diecie. Niestety jemy je zbyt rzadko. Dlatego komponując menu na spotkanie z kolegami przy meczu, warto pokusić się o przygotowanie pasty z wędzonej makreli.
Makrela wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega-3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem w naszym organizmie.
A zatem do dzieła! Potrzebujesz wędzonej makreli, połówki czerwonej cebuli, dwóch jajek ugotowanych na twardo, soli, pieprzu, skórki z cytryny i sporej łyżki jogurtu greckiego. Z ryby delikatnie zdejmij skórę i oddziel mięso od ości.
Jeżeli nie masz pewności, czy mięso zostało dokładnie oddzielone, możesz użyć blendera, by ewentualne ości zostały pokruszone. Jajka pokrój w kostkę lub – tu wersja dla leniwych – także zblenduj. Cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj jogurt, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i wymieszaj. Podawaj z razowymi grzankami.