Trwa ładowanie...

Codziennie pili sok z buraków. Taki był skutek po 6 miesiącach

 Karolina Rozmus
22.06.2023 17:39
Sok z buraka chroni przed zawałem serca
Sok z buraka chroni przed zawałem serca (Pixabay)

Choć może to się wydać zaskakujące, to jest bardzo wiele badań wskazujących na niezwykłe właściwości prozdrowotne jednego z najtańszych w Polsce warzyw. Najnowsze doniesienia ze świata nauki wskazują, że w postaci soku burak może szczególnie przysłużyć się sercu.

spis treści

1. Zmniejsza ryzyko zawału. Pij codziennie

Zespół naukowców z St Bartholomew's Hospital i Queen Mary University w Londynie podczas konferencji British Cardiovascular Society zdradził, że sok z buraka to napój o działaniu prozdrowotnym szczególnie w grupie pacjentów z chorobą wieńcową.

Badania przyniosły nieoczekiwane wnioski – codzienne picie czerwonego soku przez sześć miesięcy po założeniu stentu zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego u osób z dławicą piersiową, może też zmniejszać ryzyko ponownego założenia protezy tętnicy wieńcowej. Okazało się, że aż 16 proc. osób z chorobą niedokrwienną serca, które cierpią na dławicę piersiową, ma kolejny poważny incydent sercowy lub krążeniowy na przestrzeni dwóch lat od założenia stentu. Wśród osób, które do swojej codziennej diety włączyły sok z buraka ten odsetek spadł niemal o połowę – do 7,5 proc.

Kolejne dowody na to, że burak jest prawdziwym superfood
Kolejne dowody na to, że burak jest prawdziwym superfood (Pixabay)
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

- Już badania laboratoryjne wskazywały, że nieorganiczny azotan, który naturalnie występuje w soku z buraków, będzie miał właśnie takie działanie. Teraz udało nam się zaobserwować również w badaniach klinicznych, że powoduje on dużą poprawę u pacjentów z dławicą piersiową. To bardzo budujące – mówi dr Krishnaraj Rathod, główny autor badania.

2. Nie żałuj sobie. Buraki polskim superfood

Kardioprotekcyjny wpływ buraków zaobserwowano po raz pierwszy w 2017 r. W raporcie opublikowanym w "American Journal of Physiology" badacze zwracają uwagę, że w taki sposób na serce działają właśnie azotany.

- Dzięki połączeniu związków znajdujących się w burakach są w stanie poprawić przepływ krwi, poprawić zdrowie tętnic, wspierać niższy poziom homocysteiny i obniżyć poziom cholesterolu LDL – wyjaśnia cytowana przez Health Cleveland Clinic dietetyczka, Sarah Thomsen Ferreira.

Badania nad azotanami obecnymi w burakach dowiodły również, że sok z buraków może wspierać aktywność fizyczną, zwiększając wydolność krążeniowo-oddechową. Azotany bowiem przekształcane są w organizmie w kwas azotowy, który usprawnia przepływ krwi. Ten efekt sprawia, że dieta bogata w azotany może także wpływać pozytywnie na mózg, usprawniając procesy poznawcze.

W burakach znajdziemy także betalainy, roślinne barwniki, dzięki którym warzywa te mają intensywny czerwony kolor. Mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, co sprawia, że te naturalne związki mogą chronić przed rozwojem chorób przewlekłych.

W jaki jeszcze sposób spożywanie buraków może wpływać na zdrowie? Dowiedziono, że:

  • dzięki obecności betacyjaniny buraki mogą chronić przed rozwojem nowotworów,
  • za sprawą azotanów mogą obniżać ciśnienie krwi,
  • mogą wpływać na normalizowanie poziomu glukozy we krwi,
  • wspierają pracę układu pokarmowego dzięki obecności błonnika i glutaminy,
  • są źródłem potasu, który chroni serce.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze