Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Cukier Muscovado – zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

 Sylwia Stachura
29.09.2015 11:18
Cukier Muscovado – zdrowszy zamiennik zwykłego cukru
Cukier Muscovado – zdrowszy zamiennik zwykłego cukru (Zdjęcie cukru Muscovado / Shutterstock)

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat – tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego cukru.

spis treści

1. Co to jest cukier Muscovado?

Zdrowsze zamienniki cukru - czy na pewno?
Zdrowsze zamienniki cukru - czy na pewno? [6 zdjęć]

Pod tajemniczą nazwą kryje się cukier pozyskiwany z brzozy. Stosowanie go zamiast tradycyjnego cukru

zobacz galerię

Ma karmelowy smak, ciemnobrązowy kolor, wilgotną konsystencję i aromat melasy. Cukier Muscovado wytwarza się w prosty, niezmienny od wielu dziesiątek lat sposób. Sok z trzciny cukrowej gotuje się aż do momentu, gdy jego objętość zostanie zredukowana do 30%. Sok zamienia się w melasę – staje się gęsty i lepiący. Następnie syrop z trzciny cukrowej wystawia się na słońce, gdzie wysycha w naturalnych warunkach. Na koniec masę rozciera się na kryształki i pakuje.

2. Wartości dla zdrowia

Cukier Muscovado porównuje się z miodem ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. W produkcie tym znajdują się również ważne dla zdrowia antyoksydanty i błonnik pokarmowy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Muscovado to cukier brązowy, jednak różni się od innych trzcinowych cukrów. Chroni przed nowotworami, wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, pozytywnie działa na pracę nerek, a nawet zapobiega próchnicy zębów.

Muscovado to jedna z najzdrowszych substancji słodzących, ale trzeba pamiętać, że to wciąż cukier.  Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, powinniśmy ograniczać ilość cukru w diecie. Muscovado to jednak wartościowy zamiennik zwykłego cukru, dlatego może zagościć w naszych kuchniach na stałe. W jednej łyżeczce cukru jest ok. 11 kcal.

3. Jak używać cukru Muscovado?

Muscovado może być używany w zastępstwie zwykłego cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do potraw i marynat. Dzięki karmelowemu smakowi świetnie sprawdza się do pieczenia ciast. Polecany jest zwłaszcza do czekoladowych i karmelowych wypieków, ponieważ pogłębia ich kolor oraz wzbogaca zapach i smak.

Cukier Muscovado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Coraz częściej pojawia się również na półkach w dużych marketach. Warto go wypróbować i przekonać się o jego walorach smakowych i właściwościach zdrowotnych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze