Cukier Muscovado – zdrowszy zamiennik zwykłego cukru
Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat – tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego cukru.
1. Co to jest cukier Muscovado?
Ma karmelowy smak, ciemnobrązowy kolor, wilgotną konsystencję i aromat melasy. Cukier Muscovado wytwarza się w prosty, niezmienny od wielu dziesiątek lat sposób. Sok z trzciny cukrowej gotuje się aż do momentu, gdy jego objętość zostanie zredukowana do 30%. Sok zamienia się w melasę – staje się gęsty i lepiący. Następnie syrop z trzciny cukrowej wystawia się na słońce, gdzie wysycha w naturalnych warunkach. Na koniec masę rozciera się na kryształki i pakuje.
2. Wartości dla zdrowia
Cukier Muscovado porównuje się z miodem ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. W produkcie tym znajdują się również ważne dla zdrowia antyoksydanty i błonnik pokarmowy.
Muscovado to cukier brązowy, jednak różni się od innych trzcinowych cukrów. Chroni przed nowotworami, wpływa na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, pozytywnie działa na pracę nerek, a nawet zapobiega próchnicy zębów.
Muscovado to jedna z najzdrowszych substancji słodzących, ale trzeba pamiętać, że to wciąż cukier. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, powinniśmy ograniczać ilość cukru w diecie. Muscovado to jednak wartościowy zamiennik zwykłego cukru, dlatego może zagościć w naszych kuchniach na stałe. W jednej łyżeczce cukru jest ok. 11 kcal.
3. Jak używać cukru Muscovado?
Muscovado może być używany w zastępstwie zwykłego cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do potraw i marynat. Dzięki karmelowemu smakowi świetnie sprawdza się do pieczenia ciast. Polecany jest zwłaszcza do czekoladowych i karmelowych wypieków, ponieważ pogłębia ich kolor oraz wzbogaca zapach i smak.
Cukier Muscovado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Coraz częściej pojawia się również na półkach w dużych marketach. Warto go wypróbować i przekonać się o jego walorach smakowych i właściwościach zdrowotnych.