Czy będzie rewolucja w leczeniu depresji? Pomoże przyprawa z kuchennej szafki
Obecna w złotym proszku kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem. Badacze odkryli, że może także być pomocna w leczeniu depresji. Wyniki jednego z badań wykazały, że działanie kurkuminy przewyższa nawet skuteczność jednego z powszechnie stosowanych leków przeciwdepresyjnych.
1. Kurkumina skuteczna niczym prozac
Na łamach "Phytotherapy Research" ukazały się wyniki badań nad obecnym w kurkumie przeciwutleniaczem. Naukowcy z Wydziału Farmakologii Rządowego Kolegium Medycznego w Bhavnagar w stanie Gujarat w Indiach wykazali, że kurkumina może leczyć depresję.
Badacze skonfrontowali roślinny antyoksydant z fluoksetyną (substancją obecną m.in. w leku prozac), obserwując , jak się sprawdzą w obliczu ciężkiego zaburzenia depresyjnego (duża depresja, MDD). Przez sześć tygodni badani otrzymywali 20 mg leku antydepresyjnego lub 100 mg kurkuminy lub obie substancje jednocześnie.
Wnioski? Kurkumina wzmacniała działanie leku przeciwdepresyjnego, ale stosowana samodzielnie dawała podobne efekty do terapii antydepresantami. Przewaga kurkuminy nad prozakiem wiązała się jednak z brakiem skutków ubocznych.
A z czego wynika tak rewelacyjne działanie kurkuminy? Ten potężny przeciwutleniacz może zmniejszać degenerację DNA w mózgu, przeciwdziałając skutkom depresji, ale też stresu.
2. W czym tkwi sekret kurkuminy?
Kurkumina może być stosowana nie tylko przez pacjentów z zaburzeniami wydzielania serotoniny, dopaminy czy noradrenaliny w mózgu. W rzeczywistości chroni przed zaburzeniami funkcji poznawczych – m.in. przed demencją.
W badaniu opublikowanym na łamach "Advances in Nutrition" naukowcy dowiedli, że "uzupełnianie diety kurkuminą, przeciwzapalnym związkiem polifenolowym w kurkumie, jest potencjalnym sposobem na zapobieganie przyspieszonemu spadkowi funkcji poznawczych poprzez przeciwdziałanie przewlekłym procesom zapalnym".
Dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, przyznaje, że kurkumina słynie z właściwości przeciwzapalnych i dlatego też zaleca jej włączenie do diety właściwie każdemu ze swoich pacjentów.
- Zwłaszcza tym, którzy zmagają się ze stanami zapalnymi w organizmie – m.in. w chorobie Hashimoto, w chorobach stawów, zmianach skórnych – mówi ekspertka. - Choć nie każdy lubi kurkumę, to oczywiste, bo ma bardzo charakterystyczny smak. Ale warto też wiedzieć, że by cieszyć się z jej zdrowotnych właściwości, można włączyć do diety przyprawę curry, której jednym ze składników jest właśnie kurkuma.
Dla tych, którzy zdecydują się włączyć kurkumę do naszej diety na dobre, dr Stolińska ma cenną wskazówkę.
- Moim pacjentom sugeruję, żeby do przyprawy dodawali szczyptę pieprzu, dzięki czemu zwiększa się wchłanianie kurkuminy w naszym organizmie.
Przyznaje również, że dobroczynnych efektów działania kurkuminy możemy spodziewać się, stosując ok. jednej czwartej do pół łyżeczki przyprawy na dobę.
A co jeszcze mówią badania na temat kurkuminy?
- może zmniejszać dolegliwości bólowe w chorobach zwyrodnieniowych i zapalnych stawów,
- może chronić komórki mózgowe przed degeneracją,
- może wpływać na zmniejszenie masy ciała oraz ilości tkanki tłuszczowej w obrębie talii i bioder,
- może wspierać obniżanie poziomu glukozy we krwi u chorych na cukrzycę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl