Ból stawów w chorobach zapalnych. Jak się go pozbyć?
Bolesne, utrudniające życie, czasami są wyrokiem na całe życie. To choroby zapalne stawów. Zdaniem dietetyków jest sposób, by zapanować nad dolegliwościami – to właściwa dieta.
1. Choroby stawów a dieta
Wśród najczęstszych chorób dotykających stawy znajduje się reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – choroba o podłożu autoimmunologicznym, oraz choroba zwyrodnieniowa stawów, która prowadzi do degeneracji chrząstki.
W leczeniu obu nieodzowne są leki i stała kontrola lekarza, ale istnieją sposoby, by wspomóc leczenie i ograniczyć dolegliwości bólowe. Wystarczy stosowanie się do kilku prostych zasad związanych z żywieniem.
2. Jedz oliwę z oliwek
Zastąp masło i inne źródła tłuszczów, w tym olej rzepakowy czy słonecznikowy, oliwą z oliwek. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie oliwy prowadzi do zmniejszenia obrzęków i łagodzi ból w chorobach zapalnych stawów.
Oliwa z oliwek to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo ma składniki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym.
Jednym z nich jest związek o nazwie oleokantal. Badania prowadzone nad nim wykazały, że dosłownie uśmierca komórki rakowe. Jednak dla pacjentów ze schorzeniami dotykającymi stawów najważniejszy jest potencjał przeciwzapalny olekantalu.
3. Ogranicz produkty o działaniu prozapalnym
Dieta przeciwzapalna polega na wyeliminowaniu tych składników naszej diety, które mogą nasilać stan zapalny odpowiedzialny za bóle stawów.
Chorzy powinni wiedzieć, że są to trzy grupy produktów:
- rafinowane węglowodany oraz cukier w produktach przetworzonych,
- konserwanty w żywności,
- gluten.
Białe pieczywo, makarony, żywność wysokoprzetworzona, słodycze i słodzone napoje – to produkty, które chorzy powinni wyeliminować ze swojego jadłospisu na dobre.
4. Jedz ryby częściej
O ile czerwone mięso i przetworzone wyroby mięsne mają działanie prozapalne, o tyle spożywanie ryb jest wskazane w chorobach zapalnych stawów. Bogate są one bowiem w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3.
Badania dowodzą, że przyswajanie ich wraz z dietą oraz suplementacja kwasów omega-3 wpływa pozytywnie na zatrzymanie chorób o podłożu zapalnym.
Które z ryb będą najlepszym wyborem? Tłuste ryby morskie, takie jak sardynki, makrela czy tuńczyk.
5. Orzechy, nasiona i pestki
To kolejne źródło kwasów omega-3, ale nie tylko. W nich znajdują się także przeciwutleniacze, takie jak witamina E, a także rzadko spotykany, więc wyjątkowo cenny selen.
To jednak nie wszystko – ponieważ choroby stawów wymagają ograniczenia czerwonego mięsa w diecie, orzechy, nasiona i pestki będą świetnym źródłem białka i tłuszczów.
Orzechy włoskie i brazylijskie, siemię lniane i chia, a także pestki dyni i nasiona słonecznika warto na stałe włączyć do swojego menu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl