Trwa ładowanie...

Czy pączki można mrozić? Ekspertka zdradza, jak przedłużyć ich świeżość

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 16.02.2023 13:55
Pączki można w łatwy sposób odświeżyć
Pączki można w łatwy sposób odświeżyć (Adobe Stock/East News)

Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna szacuje się, że w tym roku w tłusty czwartek Polacy skonsumują nawet 100 milionów pączków. Część z zakupionych przysmaków na pewno nie zostanie zjedzona i wyląduje w koszu. Można jednak tego uniknąć. Majcher zdradza, co zrobić, by nic się nie zmarnowało.

spis treści

1. Dietetyk zdradza, jak wybrać pączka

W tłusty czwartek Polacy tłumnie ruszyli po pączki, niektórzy będą przez godzinę lub dwie stać w kolejce po przysmak z renomowanej, popularnej cukierni, inni bez oporów sięgną po drożdżowe przysmaki, których cena za sztukę sięga 50 zł, a pozostali zadowolą się pączkami z sieciowych marketów za kilka złotych za sztukę. O tym, które są najlepsze i jakich lepiej unikać, dowiecie się z naszego tekstu.

- Jeśli mamy sięgać po pączka, to lepiej zwróćmy uwagę na skład, omijajmy duże markety i pączki przemysłowe na rzecz mniejszych cukierni, w których skład pączka może być o wiele lepszy – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Zobacz film: "Jak spalić pączki?"
Zgodnie z tradycją zjedzenie pączka w tłusty czwartek przynosi szczęście
Zgodnie z tradycją zjedzenie pączka w tłusty czwartek przynosi szczęście (Pixabay)

- Wybierajmy pączki z niskokaloryczną konfiturą, ostatecznie dżemem lub marmoladą, a nie pączki nadziewane karmelem, toffi czy czekoladą, bo one będą miały znacznie więcej kalorii – dodaje ekspertka.

2. Dziś zjadamy, jutro wyrzucamy

Jeśli zdążyliśmy już kupić tuzin pączków, nie ma powodów do obaw – nie trzeba ani ich zjadać od razu, ani wyrzucać następnego dnia. Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i autorka kilku książek - w opublikowanym z okazji tłustego czwartku poście w mediach społecznościowych ujawnia, że dziś Polacy zjedzą 100 mln pączków przygotowanych na bazie dwóch i pół tysiąca ton mąki, pół tony masła oraz cukru i 25 milionów sztuk jajek.

Majcher radzi, co zrobić, by nic się nie zmarnowało. Przede wszystkim pączki można mrozić, a odgrzane w piekarniku będą smakowały tak samo jak świeże. Czerstwego pączka można także błyskawicznie podgrzać w mikrofali, by ciasto drożdżowe odzyskało jędrność i smak. Warto pamiętać również o triku cukierników, dzięki któremu pączki tak szybko nie stracą swoich walorów - każdą kulę należy owinąć w papier do pieczenia, a następnie umieścić w papierowej torbie.

Z tych, które zdążyły sczerstwieć, można według autorki zrobić:

  • spód do tarty,
  • grzanki,
  • zapiekankę z owocami,
  • tiramisu – kawałki pączków można wykorzystać zamiast biszkoptów do przygotowania włoskiego deseru.

Z pączków można wykonać też słynny brytyjski deser – pudding chlebowy, tosty francuskie, a nawet świetnie znaną w Polsce zupę mleczną. Oczywiście najlepszym sposobem na niemarnowanie tego przysmaku jest kupienie go w ilościach rozsądnych, a nie hurtowych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze