Czy pączki można mrozić? Ekspertka zdradza, jak przedłużyć ich świeżość
Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna szacuje się, że w tym roku w tłusty czwartek Polacy skonsumują nawet 100 milionów pączków. Część z zakupionych przysmaków na pewno nie zostanie zjedzona i wyląduje w koszu. Można jednak tego uniknąć. Majcher zdradza, co zrobić, by nic się nie zmarnowało.
1. Dietetyk zdradza, jak wybrać pączka
W tłusty czwartek Polacy tłumnie ruszyli po pączki, niektórzy będą przez godzinę lub dwie stać w kolejce po przysmak z renomowanej, popularnej cukierni, inni bez oporów sięgną po drożdżowe przysmaki, których cena za sztukę sięga 50 zł, a pozostali zadowolą się pączkami z sieciowych marketów za kilka złotych za sztukę. O tym, które są najlepsze i jakich lepiej unikać, dowiecie się z naszego tekstu.
- Jeśli mamy sięgać po pączka, to lepiej zwróćmy uwagę na skład, omijajmy duże markety i pączki przemysłowe na rzecz mniejszych cukierni, w których skład pączka może być o wiele lepszy – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.
- Wybierajmy pączki z niskokaloryczną konfiturą, ostatecznie dżemem lub marmoladą, a nie pączki nadziewane karmelem, toffi czy czekoladą, bo one będą miały znacznie więcej kalorii – dodaje ekspertka.
2. Dziś zjadamy, jutro wyrzucamy
Jeśli zdążyliśmy już kupić tuzin pączków, nie ma powodów do obaw – nie trzeba ani ich zjadać od razu, ani wyrzucać następnego dnia. Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i autorka kilku książek - w opublikowanym z okazji tłustego czwartku poście w mediach społecznościowych ujawnia, że dziś Polacy zjedzą 100 mln pączków przygotowanych na bazie dwóch i pół tysiąca ton mąki, pół tony masła oraz cukru i 25 milionów sztuk jajek.
Majcher radzi, co zrobić, by nic się nie zmarnowało. Przede wszystkim pączki można mrozić, a odgrzane w piekarniku będą smakowały tak samo jak świeże. Czerstwego pączka można także błyskawicznie podgrzać w mikrofali, by ciasto drożdżowe odzyskało jędrność i smak. Warto pamiętać również o triku cukierników, dzięki któremu pączki tak szybko nie stracą swoich walorów - każdą kulę należy owinąć w papier do pieczenia, a następnie umieścić w papierowej torbie.
Z tych, które zdążyły sczerstwieć, można według autorki zrobić:
- spód do tarty,
- grzanki,
- zapiekankę z owocami,
- tiramisu – kawałki pączków można wykorzystać zamiast biszkoptów do przygotowania włoskiego deseru.
Z pączków można wykonać też słynny brytyjski deser – pudding chlebowy, tosty francuskie, a nawet świetnie znaną w Polsce zupę mleczną. Oczywiście najlepszym sposobem na niemarnowanie tego przysmaku jest kupienie go w ilościach rozsądnych, a nie hurtowych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl