2 z 7Mleko sojowe
Mleko sojowe początkowo było wybierane przez wtajemniczonych wegetarian, teraz błyskawicznie znika z półek supermarketów. Otrzymuje się je przez zmielenie wyłuskanej soi. Zawiera podobną wartość białka, co mleko krowie – 3,5 proc., jednak jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Przy zakupie mleka sojowego zwróć uwagę na to, czy jego bezpieczeństwo jest zweryfikowane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wybieraj te produkty, które zawierają glukonian wapnia, a unikaj tych z fosforanem wapnia – jego nadmiar w organizmie może prowadzić do chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego. Ponadto soja zawiera izoflawony i fitoestrogeny – związki naśladujące działanie estrogenów w organizmie, stąd też nie wolno z nią przesadzać. Zgodnie z wytycznym Międzynarodowej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) powinniśmy spożywać nie więcej niż dwa produkty sojowe dziennie.