Trwa ładowanie...

Czyści jelita jak odkurzacz. Najsilniejsza ochrona przed rakiem, cukrzycą i miażdżycą

Avatar placeholder
12.12.2023 13:36
Dlaczego warto włączyć do diety fasolę?
Dlaczego warto włączyć do diety fasolę? (Getty Images)

Błonnik jest niezwykle istotnym składnikiem diety, nie tylko ze względu na jego zdolności regulowania pracy układu trawiennego. Nieodłączną rolę odgrywa także w przeciwdziałaniu raka jelita grubego czy chorób związanych z układem krążenia. Wiele symptomów może świadczyć o braku błonnika w naszym jadłospisie. Na co zwrócić uwagę?

spis treści

1. Błonnik może chronić przed rakiem

Błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, działa na nasze jelita niczym szczoteczka, która wymiata złogi oraz oczyszcza z toksyn. W ten sposób dba o prawidłową pracę przewodu pokarmowego i wspiera odpowiednią masę ciała. To jednak nie koniec jego zalet.

Nauka wciąż poszerza naszą wiedzę na temat błonnika. Jedno z najnowszych badań, które ukazało się w "The Journal of Nutrition" pokazuje, że błonnik może mieć szersze zastosowanie niż nam się wydawało. Badanie to pokazało, że błonnik optymalizuje czynniki ryzyka kardiometabolicznego.

Zobacz film: "Sekrety daktyli. Wymiatają złogi i bakterie z jelit"

Wyniki powstałe na podstawie analizy danych pochodzących od ponad trzech tysięcy osób pokazały, że produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, mogą zapobiegać gromadzeniu się tkanek tłuszczowych w okolicach talii. Dodatkowo, mogą one także przeciwdziałać wzrostowi stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego.

Inne badania wykazały również, że spożywanie błonnika wpływa pozytywnie na mikrobiom jelitowy. Naukowcy, którzy opublikowali swoje badania w "American Journal of Clinical Nutrition" zauważyli, że błonnik działa niczym tarcza przeciw białku C-reaktywnemu (CRP), które jest markerem stanów zapalnych w organizmie.

2. Dieta obfita w błonnik

Osoby, które do swojej diety włączają produkty bogate w błonnik, rzadziej chorują na miażdżycę lub cukrzycę. Co więcej, zwiększenie spożycia błonnika może przyczynić się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego.

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), powinniśmy zapewniać naszemu organizmowi ok. 20-40 g błonnika dziennie. Jak to osiągnąć? Spróbuj przyjąć strategię zmniejszania w naszej diecie udziału węglowodanów rafinowanych na rzecz produktów pełnoziarnistych i rezygnacji z fast foodów na rzecz świeżych warzyw i owoców.

Błonnik możemy znaleźć także w takich produktach jak:

  • otręby pszenne to doskonałe źródło błonnika, dostarcza aż 42 g na każde 100 g produktu,
  • duże ilości błonnika możemy również znaleźć w fasoli; biała fasola zawiera 15 g na 100 g, a czerwona fasola – 25 g,
  • kasza gryczana dostarcza 10 g błonnika na 100 g produktu,
  • płatki owsiane posiadają prawie 10 g błonnika na każde 100 g (dokładnie 9,66 g).

Błonnik możemy znaleźć także w takich produktach jak mak i wiórki kokosowe, które dostarczają około 20 g błonnika na 100 g produktu. Ponadto suszone owoce, takie jak figi, morele i śliwki, są także bogatym źródłem błonnika. Chleb żytni razowy lub pełnoziarnisty może zawierać nawet do 9 g błonnika, a ryż brązowy – blisko 9 g.

3. Czy spożywam wystarczająco dużo błonnika?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy spożywasz odpowiednią ilość błonnika? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie na szczęście nie wymaga dokładnego ważenia każdego produktu, który pojawia się na twoim talerzu. Brak błonnika w diecie zaznacza swoją obecność w naszym organizmie na różne sposoby, jak:

  • zwiększenie masy ciała,
  • problemy trawienne takie jak zaparcia, wzdęcia czy niestrawność,
  • wysoki poziom glukozy we krwi,
  • nagłe i częste uczucie głodu, nawet w krótkim czasie po spożyciu posiłku,
  • podwyższony cholesterol,
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze