6 z 7Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek i awokado
W diecie osób po czterdziestce nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które występują w dobrych proporcjach.
Najlepsza jest oliwa tłoczona na zimno. Warto używać jej do sałatek, trzeba jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia.
Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych jest też awokado. Jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża stężenie szkodliwych triglicerydów.
Wszystkie wymienione produkty wykazują pozytywny wpływ na pracę serca i całego układu krwionośnego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Paliwo dla mózgu. Pomaga zachować młody umysł na długie lata