Dieta Eskimosów – charakterystyka, produkty, choroby serca
Eskimosi nie zapadają na choroby serca. Dlaczego? Zawdzięczają to swojej diecie, która jest bogata w duże ilości kwasów Omega-3.
1. Dieta Eskimosów - charakterystyka
Dieta Eskimosów charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dużą zawartością ryb. Wraz z rybami, w diecie pojawia się także bardzo duża ilość kwasów Omega-3. To właśnie one są uznawane za przyczynę tego, że wśród Eskimosów praktycznie nie odnotowuje się przypadków chorób serca czy zaburzeń krążenia. Układ krążenia i serce Eskimosów są zdrowe dzięki diecie bogatej w ryby, a więc i kwasy wielonienasycone Omega-3.
2. Dieta Eskimosów – produkty
Jak wygląda dieta eskimoska? Jest ona dość uboga jeśli chodzi o różnorodność składników odżywczych i tłusta. Eskimosi żywią się tym co mogą sami upolować. Głównym składnikiem diety jest mięso. Eskimosi najczęściej jadają ryby i mięso fok. Foki są źródłem cennego tłuszczu, wykorzystywanego do przygotowania wielu potraw, a ich mrożone płetwy uważane są za wyjątkowy przysmak. Zdarza się, że w diecie Eskimosów można znaleźć wieloryby, karibu, morsy czy niedźwiedzie polarne.
Taka mięsna dieta umożliwia długie utrzymywanie ciepła przez organizm i jednoczesne jego wzmocnienie. W diecie nie ma dużej ilości warzyw i owoców, ale Eskimosi uważają, że picie krwi fok skutecznie wzmacnia organizm, a ich mięso chroni przed różnymi chorobami.
*Eskimosi jedzą posiłki zamrożone, surowe lub gotowane z minimalną liczbą dodatkowych składników i przypraw. Eskimosi spożywają w ciągu dnia tylko dwa główne posiłki, natomiast co godzinę urządzają sobie drobną przekąskę.
3. Dieta Eskimosów – choroby serca
Badania nad związkiem kwasów Omega-3 i chorób serca rozpoczęto właśnie wtedy, kiedy odkryto, że Eskimosi nie mają zawałów serca czy chorób krążenia. Wśród Eskimosów nie odnotowuje się także miażdżycy, która może prowadzić do zawału serca.
Układ sercowo-naczyniowy jest u nich wyjątkowo zdrowy, szczególnie w porównaniu z ludźmi zamieszkującymi inne tereny i stosującymi inną dietę. Eskimosi nie mają także przypadków chorób związanych z metabolizmem lipidów i cholesterolu.
Eskimosi, którzy wyjechali ze swoich rdzennych ziem i zaczęli stosować bardziej "kontynentalną" dietę, tracili swoją dotychczasową odporność na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na tej podstawie po raz pierwszy wysnuto wniosek, że za ową odpornością na zmiany miażdżycowe może stać dieta.
Obecnie wiadomo już, że jeśli chodzi o zdrowie serca i układu krążenia, to najlepszą dietą jest dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się na przykład w rybach.