Dieta, która rujnuje zdrowie mózgu. Tych produktów unikaj
Opublikowany w 2015 r. model diety MIND, czyli najlepszej dla mózgu, nie wskazuje produktów zakazanych w dbaniu o zdrowie mózgu. Czy to znaczy, że możemy bezkarnie jeść wszystko, co tylko chcemy? Niestety nie.
Autorzy diety dzielą żywność na 15 kategorii. 10 pierwszych to produkty, które powinniśmy włączyć do codziennej diety – stymulują mózg. Ostatnie 5 kategorii to czarna lista. Znalazły się na niej produkty, których należy unikać, a przynajmniej mocno ograniczyć.
Wybraliśmy 5 najbardziej popularnych, destrukcyjnych składników codziennych posiłków.
Na nastepnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jedzenie tych produktów poprawia pamięć i odmładza mózg
Czerwone mięso
Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds opublikowali badania, które wykazują wpływ spożycia czerwonego mięsa na mózg i prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Badania zdrowotności czerwonego mięsa zostały przeprowadzone na grupie ponad 32 tys. kobiet i trwały aż 17 lat. Wykazano, że u kobiet, które regularnie je spożywały, rak jelita grubego występował częściej niż u ich koleżanek, ograniczających spożycie baraniny czy wieprzowiny.
Warto wiedzieć, że to w jelitach mieszczą się główne ośrodki wysyłania sygnałów do mózgu. Zmiany chorobowe, stany zapalne, infekcje i zaburzenia pracy jelit pogarszają więc tym samym pracę mózgu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Szybka dieta oczyszczająca
Żółty ser
Częste spożywanie sera znacznie obciąża system nerwowy organizmu. Niestety, żółty ser jest też bardzo kaloryczny. Naukowcy z University of Cambridge zaobserwowali, że nadwaga może przyspieszać proces starzenia się mózgu nawet o 10 lat.
Popularna gouda czy emmentaler dostarczają też do organizmu dużych ilości Oxy-LDL. Jest to utleniona wersja złego cholesterolu, który odkłada się w tętnicach, mogąc prowadzić do zawału i udaru mózgu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?
Margaryna
Znasz powiedzenie, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych? To mit. W procesie przetwórstwa przekształcają się one w tłuszcze nasycone. Wzmaga się też produkcja izomerów trans, które mogą powodować udary mózgu, cukrzycę, miażdżycę i otyłość.
Prof. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-mazurskiego w Olsztynie twierdzi, że jedzenie margaryny podnosi ryzyko wystąpienia miażdżycy o 10 proc. w stosunku do spożywania takiej samej ilości masła lub smalcu zwierzęcego.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Margaryna zamiast masła. Tak oszukują producenci
Fast-foody i smażenie
Tłuste produkty prowadzą do otyłości, która, jak już wspominaliśmy, postarza mózg. Niebezpieczne tłuszcze trans sprzyjają też powstawaniu miażdżycy i nowotworów.
Podczas smażenia wydzielają się natomiast związki takie jak AEG i akryladmid. Oba związki nie tylko mogą powodować raka, ale też znacząco obciążają układ nerwowy i podnoszą ryzyko udaru mózgu.
Jeśli smażyć, to na małej ilości niezbyt gorącego tłuszczu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ocal swój mózg!
Słodycze
Naukowcy z Boston University School of Medicine postanowili przebadać wpływ spożywania słodyczy na mózg. Okazało się, że wysoki poziom cukru we krwi wpływa destrukcyjnie zwłaszcza na pamięć krótkotrwałą. Niestety, poważnie przyczynia się też do rozwoju Alzheimera.
Szczególnie zatrważającą jest wiadomość, że już tydzień diety opierającej się głównie na cukrze może przynieść nieodwracalne skutki dla mózgu.
Nie popadajmy jednak w przesadę, całkowicie eliminując cukier z diety. Tu sprawdzi się filozofia złotego środka – dużo zielonych warzyw dla zdrowia mózgu, a na deser miód zamiast czekoladek.
Zobacz też: Jak skutecznie zmniejszyć chęć na słodycze?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl