4 z 8Czwartek
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki mleka, jabłko.
Drugie śniadanie: kiść winogron zielonych.
Obiad: faszerowany bakłażan.
Składniki:
- 1 bakłażan;
- 200 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 10 g sera żółtego;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 3 łyżki octu balsamicznego;
- łyżka oleju rzepakowego;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w kostkę i duś na patelni razem z wydrążonym i pokrojonym bakłażanem, do zmniejszenia objętości. Podduszone pieczarki i bakłażana wyłóż na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj podduszone pieczarki z bakłażanem. Całość przypraw solą i pieprzem oraz dodaj ocet balsamiczny. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Przygotowanym farszem wypełnij połówki bakłażana i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
Podwieczorek: sok z buraka i jabłka, 5 orzechów włoskich.
Kolacja: grahamka, 2 śledzie z octu.