3 z 8Środa
Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki mleka, brzoskwinia.
Drugie śniadanie: muffinka lub drożdżówka.
Obiad: 5 łyżek gulaszu z grochu i szpinaku
Składniki (na 8 porcji):
- 1 i 1/2 szklanki połówek żółtego grochu;
- 4 szklanki bulionu warzywnego;
- 2-3 łyżki oleju;
- 2 spore cebule;
- 2-4 ząbki czosnku;
- 1 puszka pomidorów;
- 1 łyżeczka płatków chilli lub pieprzu kajeńskiego;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/2 łyżeczki słodkiej/wędzonej papryki;
- 1 pęczek koperku;
- sól i pieprz do smaku;
- ok. 400 g oczyszczonego szpinaku;
- 2 szklanki ryżu basmati.
Przygotowanie: groch dokładnie płuczemy, cebulę siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy: płatki chilli, kurkumę, gałkę muszkatołową i paprykę. Chwilę przesmażamy, stale mieszając i dodajemy groch. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 40-50 minut, aż będzie lekko miękki, ale ciągle jędrny. W międzyczasie przygotowujemy ryż - przekładamy go do rondla z grubym dnem, zalewamy 4 szklankami wody (na 2 szklanki ryżu), doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i przyrywamy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości, starając się nie mieszać wcale, ewentualnie uzupełniając płyn. Do gulaszu dodajemy dobrze wypłukane liście szpinaku, grubo posiekane, pokrojone na kawałki pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 10-15 minut.
Podwieczorek: Awokado polane sokiem z cytryny.
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół plastra żółtego sera, papryka czerwona, sałata.