5 z 8Piątek
Śniadanie: 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na wodzie, jabłko upróżone z cynamonem.
Drugie śniadanie: 2 gruszki.
Obiad: 6 dużych łyżek kaszotto z dynią.
Przepis:
- szklanka suchej kaszy pęczak lub jęczmiennej dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie;
- 3 szklanki purée z dyni;
- 1 litr bulionu warzywnego (2 porcje włoszczyzny w niewielkiej ilości wody gotowane przez 15 minut);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnk;
- 2 łyżki płatków drożdżowych;
- 1/3 łyżeczki chili;
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki;
- wędzona papryka;
- świeże oregano lub pietruszka;
- kilka łyżek oleju z pestek winogron;
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie: cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać, wlać połowę bulionu i delikatnie zamieszać. Gotować przez około 15-20 minut na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka dodać dynię i bardzo delikatnie wmieszać ją w pęczak. Doprawić chili, gałką, płatkami drożdżowymi oraz solą do smaku. Podawać posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.
Purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée.
Podwieczorek: sałatka
Składniki:
- plaster arbuza (150 g);
- 2 plastry mozzareli (40 g);
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: arbuz i ser kroimy w kostkę, następnie mieszamy i skrapiamy oliwą.
Kolacja: grahamka, plaster pasztetu, 2 ogórki świeże, liście sałaty.