Trwa ładowanie...

Dietetyk na NFZ – kiedy i komu przysługuje porada za darmo?

Avatar placeholder
14.03.2024 18:52
Dietetyk na NFZ udziela bezpłatnych porad dotyczących zdrowego żywienia.
Dietetyk na NFZ udziela bezpłatnych porad dotyczących zdrowego żywienia. (Adobe Stock)

Dietetyk na NFZ jest specjalistą, który uprawnionym pacjentom udziela bezpłatnych porad dotyczących zdrowego żywienia. Co zrobić, by skorzystać z jego wsparcia? Przede wszystkim trzeba uzyskać skierowanie od lekarza POZ. W jakiej sytuacji i komu jest ono wydawane?

spis treści

1. Dla kogo dietetyk na NFZ?

Dietetyk na NFZ, to jest świadczący usługi w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia, jest dostępny wyłącznie dla określonej grupy osób. Konsultacje dietetyczne przysługują pacjentom objętym tak zwaną opieką koordynowaną, którą Ministerstwo Zdrowia wprowadziło po to, by zwiększyć zakres opieki zdrowotnej dla pacjentów chorujących przewlekle.

Na czym polega opieka koordynowana? W jej ramach pacjenci otrzymują większy dostęp do badań diagnostycznych z zakresu diabetologii,endokrynologii czy chorób płuc, a skierowania na badania może wystawiać lekarz POZ lub lekarz rodzinny. Opieka koordynowana zakłada także konsultacje ze specjalistami z kardiologii, diabetologii, chorób płuc i endokrynologii.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Zgodnie z wytycznymi, aby pacjent mógł zostać objęty opieką koordynowaną, musi posiadać dokumentację potwierdzającą, że choruje na jedną z chorób:

  • nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, przewlekła choroba niedokrwienna serca, migotanie przedsionków (kardiologia),
  • cukrzyca (diabetologia),
  • niedoczynność tarczycy, diagnostyka guzków pojedynczych i mnogich (endokrynologia),
  • POCHP, astma (pulmonologia, alergologia).

Dla kogo bezpłatne porady dietetyczne NFZ? Konsultacja dietetyczna NFZ przysługuje osobom, które otrzymają skierowanie od lekarza prowadzącego POZ i chorują na:

Pacjenci chorujący na powyższe schorzenia mogą zostać objęci opieką dietetyczną w ramach „Indywidualnego Planu Opieki Medycznej”, którego celem jest kompleksowa opieka i poprawa stanu zdrowia. Po uzyskaniu skierowania od lekarza POZ, wizyta u dietetyka na NFZ jest bezpłatna (z konsultacji dietetycznej można skorzystać za darmo).

2. Kim jest dietetyk na NFZ?

Dietetyk to specjalista świadczący usługi w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia w zakresie żywienia i dietetyki, który posiada wiedzę i umiejętności potrzebne do udzielania porad dotyczących zdrowego odżywiania, planowania diet oraz zarządzania różnymi problemami związanymi z żywieniem i stylem życia. W związku z tym:

  • pomaga pacjentom opracować spersonalizowane plany żywieniowe, uwzględniając ich indywidualne potrzeby żywieniowe, cele zdrowotne, preferencje kulinarne oraz ograniczenia dietetyczne
  • udziela porad dotyczących zdrowego odżywiania, edukuje pacjentów na temat wpływu odżywiania na zdrowie,
  • wspiera leczenie chorób przewlekłych, w tym dietozależnych, za pomocą planów żywieniowych, które wspomagają leczenie i kontrolę tych schorzeń.
Dieta NFZ – co to jest i jak działa. Jakie są warunki otrzymania diety NFZ?
Dieta NFZ – co to jest i jak działa. Jakie są warunki otrzymania diety NFZ?

Diety NFZ to portal, który zachęca Polaków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych oraz rozwijania

przeczytaj artykuł

3. Jak przebiega wizyta u dietetyka na NFZ?

Na konsultację dietetyczną należy przynieść nie tylko skierowanie od lekarza POZ i ewentualne wyniki badań, ale także dzienniczek żywieniowy, który trzeba prowadzić według instrukcji. Pierwsza wizyta z reguły trwa od 30 do 40 minut.

Dietetyk powinien udzielić konsultacji w trybie stacjonarnym, jednak możliwa jest konsultacja dietetyczna w ramach teleporady. Podczas wizyty wykonywane są pomiary masy i wysokości ciała oraz obwodu talii (w trybie teleporady pomiarów dokonuje pacjent). Na tej podstawie wyliczany jest wskaźnik BMI (Body Mass Index).

W czasie wizyty przeprowadzany jest także wywiad dotyczący chorób współistniejących i ich leczenia, alergii i nietolerancji pokarmowych, dolegliwości ze strony układu pokarmowego i ich ewentualnych przyczynach, ostatnich wynikach badań laboratoryjnych.

Analizowany jest również sposób odżywiania i nawyki żywieniowe (na podstawie dzienniczka) pod kątem liczby i wielkości posiłków, najczęściej stosowanych typów obróbki kulinarnej, słodzenia, solenia, jakości spożywanych tłuszczów, ilości i rodzaju spożywanych płynów oraz wartościowych produktów spożywczych (ryb, warzyw strączkowych, produktów zbożowych pełnoziarnistych), spożycia żywności wysoko przetworzonej, słodyczy i przekąsek.

Następnie dietetyk, na podstawie obserwacji i wniosków, ocenia potrzeby pacjenta w zakresie modyfikacji żywieniowych oraz wymagań edukacyjnych i motywacji do wprowadzenia zmian. Na tym etapie ustalana jest również nowa dieta refundowana przez NFZ (dietetyk wraz z pacjentem ustala nowy jadłospis, uwzględniając w nim wartościowe produkty odżywcze).

Druga wizyta u dietetyka na NFZ powinna odbyć się nie później, niż po 30 dniach od pierwszej, zaś trzecia konsultacja nie później niż po 2. miesiącach od drugiej.

Z założenia dietetyk na NFZ, w celu osiągnięcia wyznaczonego celu oraz poprawy zdrowia pacjenta, współpracuje z zespołem terapeutycznym w ramach opieki koordynowanej, w skład którego wchodzi lekarz POZ, lekarze specjaliści wybranych dziedzin oraz pielęgniarka.

Jakie są szczegółowe wytyczne Polskiego Towarzystwa Dietetyki i krajowego konsultanta w dziedzinie medycyny rodzinnej dotyczące udzielania konsultacji dietetycznych? Dokument z zaleceniami regulującymi te kwestie opublikowano na stronach Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze