Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni. Zainteresowanie tym warzywem wzrasta zwłaszcza pod koniec października, gdy przygotowuje się z niego ozdoby na Halloween. Ale dynia oprócz delikatnego miąższu kryje w sobie jeszcze jeden rarytas – pestki.

Zobacz film: "Quiche z pieczonej z dyni"

spis treści

Pestki, podobnie zresztą jak sama dynia, mają wiele cennych dla zdrowia i urody składników. Wiele w nich fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Zawierają sporo błonnika, więc ich spożywanie pozytywnie wpływa na trawienie.

Pestki dyni to skarbnica niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które powinny być obecne w diecie każdego z nas.

Dynia to zdrowie i uroda
Dynia to zdrowie i uroda [8 zdjęć]

W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością.

zobacz galerię

1. Pestki dyni a przerost gruczołu krokowego

W ziarna te wzbogacić swoją dietę powinni panowie, u których pojawił się problem przerostu gruczołu krokowego. Ich cenne składniki złagodzą związane z tym dolegliwości.

W pestkach dyni znaleźć można fitosterole, które regenerują komórki nabłonka prostaty. Pobudzają ponadto jej działalność wydzielniczą, którą wiąże się z wytwarzaniem płynu nasiennego, a dodatkowo zmniejszają obrzęk. Pomagają również w normalizacji procesu oddawania moczu, bo działają moczopędnie. A tym samym korzystnie działają na nerki i pęcherz, redukując ryzyko rozwoju stanu zapalnego.

Pestek dyni nie powinno również zabraknąć w diecie kobiet w okresie menopauzy. Zawarte w nich fitoestrogeny pomogą zmniejszyć objawy z nią związane, np. uderzenia gorąca, drażliwość.

2. Pestki dyni: naturalne odrobaczanie

To działanie pestek jest chyba najbardziej znane. Tego rodzaju terapię stosować można zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Jest całkowicie bezpieczna i – co najważniejsze – skuteczna. Wszystko dzięki zawartej w cienkiej warstwie błonki pestki kukurbitacynie. Wykazuje ona działanie przeciwpasożytnicze, niszcząc układ nerwowy tasiemca, glisty lub owsika. Pomaga również w szybszym pozbyciu się pasożytniczych drobnoustrojów z organizmu.

3. Pestki dyni - zastrzyk witaminowy

Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.

Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.

Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł.

Warto dodawać pestki dyni do codziennych posiłków także ze względu na obecną w nich witaminę D. Bierze ona udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.

4. Olej z pestek dyni – kosmetyk idealny

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się również olej z pestek dyni. Nie tylko sprawdza się w kuchni, ale też w kosmetyce. Wykazuje on działanie nawilżające i regenerujące. Poprawia napięcie skóry, pomaga w walce ze stanami zapalanymi na jej powierzchni (między innymi redukuje trądzik).

Zwolennicy oleju z pestek dyni przekonują ponadto, że usuwa on przebarwienia i blizny. Doskonale regeneruje też włosy – nawilża je i odżywia.

Pestki dyni stanowią również cenny składnik diety stosowanej w profilaktyce zawału serca i udaru mózgu. Warto je jeść zwłaszcza przed snem – nie bez przyczyny pestki dyni uznaje się za naturalny środek nasenny. Zawierają bowiem tryptofan - aminokwas, którego przemiana w organizmie jest źródłem serotoniny. A związek ten razem z melatoniną reguluje sen.

Pestki dyni działają ponadto przeciwzapalnie. Witaminy i substancje mineralne w nich zawarte wspomagają pracę układu odpornościowego. Są zatem doskonałą przekąską w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę.

Pestki dyni są zdrowe i smaczne. Niektórzy przestrzegają przed ich kalorycznością, ale jeśli będzie się po nie sięgać z rozwagą, z pewnością nie zaszkodzą naszej sylwetce.

Jeśli ktoś nie przepada za pestkami, można zdecydować się na zakup dobrej jakości oleju z pestek dyni. Eksperci wykazali też, wykazuje on właściwości ochronne u osób z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza