Dziczyzna – rodzaje i przepisy
Dziczyzna niemal od zawsze uznawana była za mięso wyborne, niemal ekskluzywne. Cena dziczyzny faktycznie jest zdecydowanie wyższa od mięs hodowlanych. Trudno jednak równać z nimi pasztet z dziczyzny. Jakie jeszcze potrawy można z niej przygotować? Jakie stosować przyprawy do dziczyzny?
1. Gdzie kupić dziczyznę?
Mięso z dziczyzny ma szlachetny smak. Jest trudno dostępne, drogie, stąd uznaje się je za prawdziwy rarytas. Wbrew pozorom przygotowanie potrawy z dziczyzny niewiele różni się od innych mięs. I ono może być duszone, pieczone, gotowane, a nawet smażone.
Dziczyzna uznawana jest za mięso zdrowe i niskaloryczne. Pozbawione jest tłuszczu, za to dostarcza duże ilości żelaza i witamin z grupy B.
Pozyskiwane jest od zwierząt żyjących na wolności, które nie są dokarmiane żadnymi wzbogacanymi paszami. Jedzą to, co da im łąka i las, innymi słowy: natura. Nie podaje się im antybiotyków i hormonów wzrostu. Dziczyzna należy zatem do mięs zdrowych, pozbawionych sztucznych dodatków.
Dawnej dziczyzna była bardzo trudno dostępna. Kupienie jej w tradycyjnym sklepie było wręcz niemożliwe. Dzisiaj jest inaczej, choć nadal nie jest to mięso często przygotowywane w kuchni Polaków.
2. Potrawy z dziczyzny
Dziczyzna to mięso zwierzyny łownej, a więc sarny, jelenia, dzika, zajęcy, przepiórek czy kuropatw. To te gatunki wykorzystuje się do tego, by przygotować bigos z dziczyzny czy pasztet z dziczyzny.
Potrawy z dodatkiem tego mięsa mają niepowtarzalny smak. Uświetnią każde uroczyste spotkanie i biesiadę. Wielu zwolenników ma też gulasz z dziczyzny oraz pieczeń z dziczyzny. W Polsce chętnie kupowana jest też kiełbasa z dziczyzny, mająca intensywny aromat i charakterystyczny smak.
3. Jak przyrządzić dziczyznę?
Nie każdy decyduje się przyrządzać dziczyznę. I to nie dlatego, że jest niesmaczna, ale dlatego, że nie każdy wie, jak ją dobrze przygotować. Ale wbrew pozorom nie jest to zadanie trudne. Na początku trzeba pozwolić mięsu kilka dni leżakować w chłodnym miejscu. Jest to bowiem mięso twarde, zwięzłe, ale po pewnym czasie traci te właściwości i kruszeje.
To dlatego zaraz po upolowaniu i wypatroszeniu, tuszki zwierzyny wieszano w chłodnych piwnicach. Czasem bywa też mrożone. Tu jednak ważne jest powolne rozmrażanie mięsa (najlepiej zostawić je na noc w lodówce). Po tym zabiegu mięso jest gotowe do obróbki. Można je gotować, dusić, piec.
Niektóre przepisy na dania z dziczyzny sugerują, by mięso nakłuć i nadziać słoniną. Trzeba jednak pamiętać, że wówczas chude mięso nasiąknie tłuszczem.
4. Przyprawy do dziczyzny
Dziczyzna to mięso delikatne w smaku, zwłaszcza jeśli pochodzi od młodych osobników. Jest kojarzona z kuchnią szlachecką, staropolską. I takie też powinny być przyprawy do dziczyzny. Tu na egzotykę nie ma miejsca.
Smak dziczyzny podkreślą: majeranek, tymianek, grubo zmielony pieprz, ziarna jałowca i sól.
Jeśli mięso jest stare, przydać się też może czosnek oraz wytrawne wino. Idealne dodatki do dziczyzny to te pochodzące z lasu, a więc grzyby (zwłaszcza prawdziwki), żurawina, borówka brusznica.
Dziczyzna to wyjątkowo dobre mięso. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne i skomplikowane.