Trwa ładowanie...

Majeranek – właściwości lecznicze, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, olej z majeranku

Majeranek to przyprawa, która wykazuje wiele właściwości leczniczych
Majeranek to przyprawa, która wykazuje wiele właściwości leczniczych (123rf)

Majeranek to aromatyczna przyprawa stosowana w kuchni, którą zazwyczaj dodaje się do dań ciężkostrawnych. Zdarza się, że zioło mylone jest z oregano. Wynika to z faktu, że każda z tych roślin wywodzi się z tej samej rodziny. Majeranek skrywa w sobie wiele leczniczych sekretów i może być naturalnym medykamentem na różnorodne dolegliwości. O jego prozdrowotnych właściwościach mówiono już wieki temu. Za pomocą majeranku leczono przeziębienia oraz bóle gardła, a to nie wszystko. Na jakie dolegliwości pomoże to zioło?

spis treści

1. Charakterystyka majeranku

Majeranek (łac. Origanum majorana) to przyprawa znana na całej kuli ziemskiej. Znana jest ze swoich walorów smakowych, a także właściwości prozdrowotnych. Choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawia się ją w wielu zakątkach świata. Alternatywne nazwy majeranku to: majoran, mariolka, lebiodka majeranek.

W 100 g suszonego majeranku znajduje się szereg wartościowych skwitamin i składników mineralnych między innymi:

Zobacz film: "Urządzamy domowy zielnik"

Wśród składników mineralnych zawartych w tej przyprawie warto wyróżnić kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, sód oraz potas.

2. Ile kalorii ma suszony majeranek?

Majeranek można stosować na wiele sposobów. Do dań możemy dodawać zarówno świeże, rozdrobnione liście jak i ususzone i zmielone. W 100 gramach suszonego majeranku znajduje się 271 kalorii.

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 1 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 271 kcal 1,63 kcal
Białko 12,66 g 0,08 g
Węglowodany 60,6 g 0,36 g
Cukier 4,09 g 0,03 g
Błonnik 40,3 g 0,24 g
Tłuszcz 7,04 g 0,04 g
Tłuszcze nasycone 0,53 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,94 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 4,41 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 51,4 mg 0,31 mg

3. Zastosowanie majeranku w kuchni

Majeranek świeży powinno dodawać się pod koniec gotowania, aby zachował swój delikatny smak. Inaczej jest jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat można dodać ją na początku przyrządzania potrawy.

Warto też pamiętać, że majeranek suszony dodajemy w mniejszej ilości niż świeżego. Do jakich dań najlepiej pasuje majeranek? Zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny).

Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów).

4. Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek wykazuje szereg właściwych leczniczych. Niweluje dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga metabolizm i wykazuje działanie detoksykacyjne. Jakie inne prozdrowotne właściwości posiada ta przyprawa?

Zioło usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego: leczy zatrucia, niestrawność, nieżyty, biegunki, wzdęcia oraz zaparcia. Ma także wpływ na pracę wątroby oraz trzustki. Stosowane jest również w profilaktyce chorób układu krążenia, a przyjmowane regularnie obniża poziom ciśnienia krwi. Okazuje się też, że majeranek jest skuteczną bronią w walce z nowotworami.

Zaletami majeranku szczególnie powinny zainteresować się kobiety. Zioło, obniżając poziom androgenów nadnerczowych – jednych z hormonów płciowych, naturalnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego. Leczy objawy PCOS (zespołu policystycznych jajników) oraz optymalizuje poziom insuliny we krwi.

Majeranek wykazuje właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że zwalcza namnażanie się szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. To także zioło, które odchudza. Stymuluje wzmożone wydzielanie się kwasów żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii.

Przeczytaj koniecznie

5. Maść z majeranku na katar

Majeranek wykorzystywany jest w medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Stosowany w postaci maści pomoże naturalnie wyleczyć katar – zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Naturalny preparat niweluje nieżyt nosa, przeciwdziała zapaleniu zatok przynosowych. Umożliwia również swobodne oddychanie.

Do przygotowania maści z majeranku potrzebujemy ok. 20 g zwykłego masła o 82 proc. zawartości tłuszczu oraz tyle samo majeranku (może być świeży lub suszony). Składniki ucieramy razem, po czym odstawiamy na dobę w ciemne i chłodne miejsce.

Tak przygotowaną mieszaninę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Następnie odciskamy przez lnianą chusteczkę i przekładamy do małego, zamykanego opakowania. Maść trzymamy w lodówce. Smarujemy nią okolice nosa – w środku, na zewnątrz i obok ust.

Innym sposobem na przygotowanie maści jest wymieszanie maści ochronnej z witaminą A w proporcji 1:1 z suszonym majerankiem. Taki naturalny preparat również doskonale udrożni nasz nos i zniweluje katar. Po dwóch godzinach od przygotowania możliwe jest zastosowanie maści.

6. Napar z majeranku

Majeranek nadaje się także do przemywania. Naparem z zioła wyleczymy choroby skóry i oczuzapalenia spojówek, alergie skórne czy problemy z trądzikiem. Usunie on przebarwienia oraz wyleczy wypryski. Przyprawę w postaci naparu można stosować na kaszel, a w postaci płukanki na bolące gardło.

Łagodny napar z majeranku będzie skuteczny dla osób zmagających się z chrypą i utratą głosu. Mocny możemy zastosować dla oczyszczenia wątroby i w dolegliwościach układu trawiennego. Herbatka z majeranku może być także podawana dzieciom.

Zioło zniweluje nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku i złagodzi stan zapalny gardła. Napar z majeranku może być również stosowany w przypadku uporczywych mdłości ciążowych. Do przygotowania naparu, stanowiącego naturalne lekarstwo na dolegliwości ze strony układu oddechowego będziesz potrzebować:

  • jedną łyżkę suszonego majeranku,
  • 250 ml gorącej wody,
  • łyżeczkę miodu.

Sposób przygotowania:

Jedną łyżkę suszonego majeranku zalej szklanką gorącej wody i na około 15 minut zostaw pod przykryciem do zaparzenia. Po przestygnięciu przecedź napar, dodaj do niego miód. Wymieszaj. Taki napar pij 2-3 razy dziennie.

Napar majerankowy z kminkiem

Działanie lecznicze majeranku wzmocnimy, mieszając go z kminkiem, koprem włoskim czy rumiankiem. Takie połączenie możemy przyjmować bezpośrednio po zmieleniu. Łyżeczkę ziół po zjedzeniu obficie popijamy wodą.

7. Olej z majeranku

Leczniczymi właściwościami charakteryzuje się też olej z majeranku. Jest on wykorzystywany w aromaterapii, używany jest m.in. do kąpieli czy inhalacji. Przygotujemy go samodzielnie – wystarczy połączyć oliwę z ziołem w tych samych proporcjach. Olejek z majeranku to doskonały naturalny preparat rozgrzewający w przeziębieniach, bólach stawów, przy zatkanych zatokach, bólach zębów czy w migrenach.

Olejek nie tylko rozgrzeje bolesne miejsca, ale także je oczyści, ponieważ charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym. Warto nadmienić, że posiada także działanie przeciwtrądzikowe. Świetnie posłuży nam jako naturalny środek odstraszający komary. Olejki eteryczne zawarte w przyprawie działają niezwykle drażniąco na owady.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze