Fasola Jasiek - wartości odżywcze i pomysły na portawy
Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw. Doskonale sprawdza się w klasycznych polskich daniach, ale można ją wykorzystać także w wielu oryginalnych przepisach. Fasola ta jest bogatym źródłem białka, a więc doskonale nadaje się do uzupełniania diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jakie właściwości ma fasola Jasiek i co można z niej zrobić?
1. Czym jest fasola Jaś?
Fasola Jaś, inaczej fasola Jasiek, to odmiana białej fasoli. To roślina strączkowa o wielu właściwościach odżywczych. Jaś jest fasolą polskiego pochodzenia o średniej wielkości. Doskonale pasuje do wielu dań i przekąsek, ale może być także składnikiem ciast oraz warzywnych pasztetów.
2. Kalorie i wartości odżywcze w fasoli Jasiek
W 100 gramach fasoli Jaś znajduje się ok. 135 kalorii, w tym:
- 26 g węgowodanów
- 10 g białka
- 1 g tłuszczu
Fasola Jasiek jest bogatym źródłem białka, a więc świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera także sporo roślinnych tłuszczy oraz witaminy i minerały, w tym:
- witaminę A oraz E
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- witaminę D
- cynk
- magnez
- fosfor
- miedź
- potas
- mangan
- żelazo
Dzięki zawartości wielu składników mineralnych, biała fasola stanowi idealną podstawę zdrowej, zbilansowanej diety.
3. Wpływ fasoli Jaś na organizm
Duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że biała fasola działa bardzo korzystnie na organizm. Przede wszystkim wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu nie podjadamy w ciągu dnia.
Fasola Jasiek chroni organizm przed nadciśnieniem, a dodatkowo zapobiega tworzeniu się komórek rakowych. Niestety, jej spożywanie w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na układ trawienny. Fasola jest warzywem ciężkostrawnym, przez co często bywa przyczyną występowania gazów, bólu żołądka, wzdęć oraz zaparć.
Z tego powodu po fasolę nie powinny zbyt często sięgać osoby z kłopotami trawiennymi, seniorzy, a także kobiety w ciąży i okresie laktacji.
4. Co zrobić z fasoli Jaś?
Fasola Jasiek sprawdzi się idealnie do przygotowania takich potraw, jak:
- fasolka po bretońsku
- pasztet z fasoli
- zupa fasolowa
- burrito
- fit brownie z fasoli
- wegański smalec