Trwa ładowanie...

Fasola Jasiek - wartości odżywcze i pomysły na portawy

 Kinga Olchowy
Kinga Olchowy 24.09.2024 15:42
Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw
Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw (AdobeStock)

Fasola Jasiek, inaczej Jaś, to popularna odmiana klasycznej białej fasoli, którą wszyscy znamy z wielu potraw. Doskonale sprawdza się w klasycznych polskich daniach, ale można ją wykorzystać także w wielu oryginalnych przepisach. Fasola ta jest bogatym źródłem białka, a więc doskonale nadaje się do uzupełniania diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jakie właściwości ma fasola Jasiek i co można z niej zrobić?

spis treści

1. Czym jest fasola Jaś?

Fasola Jaś, inaczej fasola Jasiek, to odmiana białej fasoli. To roślina strączkowa o wielu właściwościach odżywczych. Jaś jest fasolą polskiego pochodzenia o średniej wielkości. Doskonale pasuje do wielu dań i przekąsek, ale może być także składnikiem ciast oraz warzywnych pasztetów.

2. Kalorie i wartości odżywcze w fasoli Jasiek

W 100 gramach fasoli Jaś znajduje się ok. 135 kalorii, w tym:

Zobacz film: "Biała fasola po andaluzyjsku. Rodzinna porcja"
  • 26 g węgowodanów
  • 10 g białka
  • 1 g tłuszczu

Fasola Jasiek jest bogatym źródłem białka, a więc świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera także sporo roślinnych tłuszczy oraz witaminy i minerały, w tym:

  • witaminę A oraz E
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • miedź
  • potas
  • mangan
  • żelazo

Dzięki zawartości wielu składników mineralnych, biała fasola stanowi idealną podstawę zdrowej, zbilansowanej diety.

3. Wpływ fasoli Jaś na organizm

Duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że biała fasola działa bardzo korzystnie na organizm. Przede wszystkim wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu nie podjadamy w ciągu dnia.

Fasola Jasiek chroni organizm przed nadciśnieniem, a dodatkowo zapobiega tworzeniu się komórek rakowych. Niestety, jej spożywanie w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na układ trawienny. Fasola jest warzywem ciężkostrawnym, przez co często bywa przyczyną występowania gazów, bólu żołądka, wzdęć oraz zaparć.

Z tego powodu po fasolę nie powinny zbyt często sięgać osoby z kłopotami trawiennymi, seniorzy, a także kobiety w ciąży i okresie laktacji.

4. Co zrobić z fasoli Jaś?

Fasola Jasiek sprawdzi się idealnie do przygotowania takich potraw, jak:

  • fasolka po bretońsku
  • pasztet z fasoli
  • zupa fasolowa
  • burrito
  • fit brownie z fasoli
  • wegański smalec
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze