Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Smalec - charakterystyka, wpływ na zdrowie, idealny do smażenia, jakość

Avatar placeholder
09.04.2021 16:09
Smalec - charakterystyka, wpływ na zdrowie, idealny do smażenia, jakość
Smalec - charakterystyka, wpływ na zdrowie, idealny do smażenia, jakość (123rf)

Smalec często kojarzy się z niezdrowym tłuszczem, otyłością i zawałami. Pomimo takich skojarzeń smalec powoli zaczyna wracać do łask. Coraz więcej dietetyków i sławnych kucharzy wybiera go jako najlepszy tłuszcz kulinarny.

spis treści

1. Co to jest smalec?

Smalec jest tłuszczem zwierzęcym. W ostatnich latach był uznawany za niezdrowy tłuszcz zwierzęcy, który powninien być wyelimnowany z diety. Obecnie smalec powraca do łask i coraz częsciej jest polecany przez dietetyków.

Smalec był podstawowym pozywieniem w tradycyjnej kuchnii słowiańskiej i germańskiej. Często jest wzbogacany przez takie skąłdniki jak: sól, rozdrobnione mięso, cebulę, skwarki, jabłko.

2. Wpływ smalcu na zdrowie

Smalec często odrzuca się ze względu na zawartość niezdrowych tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości stanowią one jedynie 40 proc. jego składu, a nowe badania coraz częściej pokazują, że ten rodzaj tłuszczów wcale nie musi wywoływać negatywnych skutków zdrowotnych.

Zobacz film: "Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?"

Smalec ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak masło czy łój, i większą zawartość zdrowych dla serca, jednonienasyconych tłuszczów, za które ceniona jest oliwa z oliwek.

Zdrowe tłuszcze stanowią 50 proc. składu smalcu, podczas gdy w maśle jest ich jedynie 32 proc., a w oleju kokosowym jedynie 6 proc. Smalec w naturalnej postaci nie zawiera również niezdrowych tłuszczów trans. Jednym z nienasyconych kwasów tłuszczowych w smalcu jest kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu LDL.

Smalec ma jeszcze jedną zaletę, której nie dostarcza żaden inny tłuszcz (oprócz masła). Smalec jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł spożywczych witaminy D.

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów
6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów [7 zdjęć]

Produkty uchodzące za kaloryczne są w dzisiejszym świecie na straconej pozycji. Dążenie do upragnionej,

zobacz galerię

3. Zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu

Większa zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak oleje roślinne. Smalec ma wyższą temperaturę dymienia. Dzięki temu lepiej nadaje się do smażenia i obróbki termicznej wymagającej wysokich temperatur. Skład chemiczny tłuszczów nasyconych jest bardzo stabilny.

Nienasycone tłuszcze szybciej się psują i zmieniają strukturę podczas długiego gotowania. Dlatego też oleje, takie jak rzepakowy lub oliwa z oliwek, używane do gotowania w wysokiej temperaturze lub do wielokrotnego smażenia (np. we frytownicy) mogą szybciej uwalniać wolne rodniki i szybciej osiągać punkt zapłonu.

Zobacz także:

Oprócz tego, według wielu kucharzy, smalec lepiej smakuje i to pewnie dlatego wiódł prym w kuchniach naszych babć. Jest to tłuszcz o największych kryształach, dzięki czemu nadaje wypiekom puszystości i kruchości.

4. Jakość smalcu

Przy tych wszystkich dobroczynnych właściwościach smalcu nie należy zapominać, że według zaleceń dietetyków jedynie 7 proc. spożywanych kalorii powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych.

Należy także uważać na jakość smalcu. Jeśli produkt w temperaturze pokojowej pozostaje w stanie stałym i nie musi być przechowywany w lodówce, oznacza to, że zawiera tłuszcze trans i niewiele witaminy D. Dlatego zamiast kupować gotowy smalec, najlepiej dla pewności przygotować go samodzielnie, co wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić w kostkę słoninę i wytopić ją na wolnym ogniu.

5. Ile kalorii ma smalec?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 13 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 902 kcal 115 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 100 g 12,80 g
Tłuszcze nasycone 39,2 g 5,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 45,1 g 5,77 g
Tłuszcze wielonienasycone 11,20 g 1,43 g
Cholesterol 95,0 mg 12,16 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Następny artykuł: Tłuszcze zwierzęce
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze