Smalec - charakterystyka, wpływ na zdrowie, idealny do smażenia, jakość
Smalec często kojarzy się z niezdrowym tłuszczem, otyłością i zawałami. Pomimo takich skojarzeń smalec powoli zaczyna wracać do łask. Coraz więcej dietetyków i sławnych kucharzy wybiera go jako najlepszy tłuszcz kulinarny.
W tym artykule:
Co to jest smalec?
Smalec jest tłuszczem zwierzęcym. W ostatnich latach był uznawany za niezdrowy tłuszcz zwierzęcy, który powninien być wyelimnowany z diety. Obecnie smalec powraca do łask i coraz częsciej jest polecany przez dietetyków.
Smalec był podstawowym pozywieniem w tradycyjnej kuchnii słowiańskiej i germańskiej. Często jest wzbogacany przez takie skąłdniki jak: sól, rozdrobnione mięso, cebulę, skwarki, jabłko.
Wpływ smalcu na zdrowie
Smalec często odrzuca się ze względu na zawartość niezdrowych tłuszczów nasyconych. W rzeczywistości stanowią one jedynie 40 proc. jego składu, a nowe badania coraz częściej pokazują, że ten rodzaj tłuszczów wcale nie musi wywoływać negatywnych skutków zdrowotnych.
Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?
Smalec ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak masło czy łój, i większą zawartość zdrowych dla serca, jednonienasyconych tłuszczów, za które ceniona jest oliwa z oliwek.
Zdrowe tłuszcze stanowią 50 proc. składu smalcu, podczas gdy w maśle jest ich jedynie 32 proc., a w oleju kokosowym jedynie 6 proc. Smalec w naturalnej postaci nie zawiera również niezdrowych tłuszczów trans. Jednym z nienasyconych kwasów tłuszczowych w smalcu jest kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu LDL.
Smalec ma jeszcze jedną zaletę, której nie dostarcza żaden inny tłuszcz (oprócz masła). Smalec jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł spożywczych witaminy D.
Zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu
Większa zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak oleje roślinne. Smalec ma wyższą temperaturę dymienia. Dzięki temu lepiej nadaje się do smażenia i obróbki termicznej wymagającej wysokich temperatur. Skład chemiczny tłuszczów nasyconych jest bardzo stabilny.
Nienasycone tłuszcze szybciej się psują i zmieniają strukturę podczas długiego gotowania. Dlatego też oleje, takie jak rzepakowy lub oliwa z oliwek, używane do gotowania w wysokiej temperaturze lub do wielokrotnego smażenia (np. we frytownicy) mogą szybciej uwalniać wolne rodniki i szybciej osiągać punkt zapłonu.
Oprócz tego, według wielu kucharzy, smalec lepiej smakuje i to pewnie dlatego wiódł prym w kuchniach naszych babć. Jest to tłuszcz o największych kryształach, dzięki czemu nadaje wypiekom puszystości i kruchości.
Jakość smalcu
Przy tych wszystkich dobroczynnych właściwościach smalcu nie należy zapominać, że według zaleceń dietetyków jedynie 7 proc. spożywanych kalorii powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych.
Należy także uważać na jakość smalcu. Jeśli produkt w temperaturze pokojowej pozostaje w stanie stałym i nie musi być przechowywany w lodówce, oznacza to, że zawiera tłuszcze trans i niewiele witaminy D. Dlatego zamiast kupować gotowy smalec, najlepiej dla pewności przygotować go samodzielnie, co wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić w kostkę słoninę i wytopić ją na wolnym ogniu.
Ile kalorii ma smalec?
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.