Trwa ładowanie...

Fatalny błąd podczas gotowania parówek. Tak "truje się" większość Polaków

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 11.04.2024 07:40
Jak gotujesz parówki? Błąd może kosztować zdrowie
Jak gotujesz parówki? Błąd może kosztować zdrowie (Getty Images)

Parówki są popularnym i szybkim daniem, szczególnie lubianym przez dzieci. Jeśli zdarza ci się sięgać po nie od czasu do czasu, warto zapoznać się z właściwym sposobem ich przygotowania, aby uniknąć szkodliwych skutków dla zdrowia. Jakie parówki warto kupować?

spis treści

1. Jakie parówki kupować?

Najzdrowszym wyborem są parówki przygotowane własnoręcznie, jednak jeśli preferujemy te dostępne w sklepach, kluczowe jest przyjrzenie się ich składowi. Im więcej mięsa i mniej dodatków, tym lepiej dla zdrowia.

Należy zacząć od unikania parówek zawierających mięso oddzielone mechanicznie (MOM). To oznacza, że w składzie znajdują się m.in. skóry, tłuszcz, ścięgna, rozdrobnione kości i chrząstki, a czasem nawet pióra i pazury.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

W dobrych parówkach nie powinno być fosforanów, azotanów, wzmacniaczy smaku (np. glutaminianu sodu), zagęstników, stabilizatorów, sztucznych aromatów ani wypełniaczy.

2. Jak gotować parówki?

Wiele osób wrzuca parówki bezpośrednio do wrzącej wody i gotuje przez 5-10 minut. Niestety często nie zdają sobie sprawy, że w ten sposób mogą uwolnić toksyczne substancje.

Zdaniem Roberta Makłowicza, popularnego eksperta kulinarnego, nie powinno się gotować parówek, lecz jedynie doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie należy wyłączyć kuchenkę i dopiero wtedy włożyć do niej kiełbaski.

Jest to związane z faktem, że niektóre parówki mogą zawierać znaczną ilość soli peklujących, które są źródłem azotanów i azotynów. Te substancje mogą przekształcać się w szkodliwe nitrozoaminy pod wpływem długotrwałego podgrzewania.

Aby uniknąć pęknięcia parówek, nie powinno się wrzucać ich od razu do wrzącej wody zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskazane jest pozostawienie ich na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj wystarczy około 5 minut, aby parówki dobrze podgrzały się w środku.

3. Szkodliwe nitrozoaminy

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny długotrwałe narażenie na te substancje może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów. N-nitrozoaminy, oprócz swoich właściwości rakotwórczych i mutagennych, wykazują również działanie genotoksyczne i embriotoksyczne.

Powstają w wyniku procesów przetwarzania żywności. Są obecne w wędlinach i kiełbasach, przetworzonych rybach, kakao i alkoholu. Prawdopodobnie znajdują się też w żywności marynowanej i fermentowanej.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze