Trwa ładowanie...

Fenomenalne doniesienia naukowców. Chronią przed 14 nowotworami

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 05.11.2024 15:33
Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem
Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem (Getty Images)

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 wspierają mózg i serce, ale to dopiero początek. Naukowcy odkryli, że w wysokich dawkach zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka czy mózgu.

spis treści

1. Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem

Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Georgia sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą chronić przed różnymi nowotworami. Wyniki opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" wskazują, że wysokie dawki tych kwasów tłuszczowych wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.

Analizując dane ponad 250 tys. osób, naukowcy odkryli, że osoby z wyższym poziomem kwasów omega-3 rzadziej zapadali na raka okrężnicy, żołądka i płuc, a także na inne nowotwory przewodu pokarmowego.

Zobacz film: "Kwasy omega-6 chronią przed przedwczesną śmiercią"

Z kolei u tych z wysokim poziomem omega-6 zaobserwowano niższą częstości występowania 14 różnych nowotworów, w tym mózgu, czerniaka złośliwego, pęcherza moczowego.

Źródłem zdrowych tłuszczy są m.in. tłuste ryby morskie
Źródłem zdrowych tłuszczy są m.in. tłuste ryby morskie (Getty Images)

Uczestnicy badania prowadzonego w Wielkiej Brytanii byli obserwowani przez ponad dekadę.

"Wyższy poziom kwasów omega-3 i omega-6 był powiązany z mniejszą częstością występowania nowotworów" – podkreśla Yuchen Zhang, główny autor badania i doktorant w College of Public Health na UGA, cytowany przez serwis medicalxpress.com.

"Te odkrycia sugerują, że przeciętny człowiek powinien skupić się na dostarczaniu większej ilości tych kwasów tłuszczowych w swojej diecie" - dodał.

2. Jedz jak najczęściej

Co ważne, zaobserwowane korzyści wynikające z wysokiego poziomu kwasów tłuszczowych nie były zależne od innych czynników ryzyka, takich jak BMI, spożycie alkoholu czy aktywność fizyczna.

Niektóre wcześniejsze badania wykazały powiązanie między poziomem kwasów tłuszczowych a ryzykiem zachorowania na raka, ale nie mogły jednoznacznie określić, czy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zmniejszają częstość występowania nowotworów.

Warto mieć świadomość, że organizm nie może samodzielnie syntetyzować kwasów omega-3 i omega-6, więc trzeba je dostarczać wraz z dietą.

Kwasy omega-3 zawierają:

  • tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynki, pstrąg),
  • owoce morza,
  • oleje rybne,
  • niektóre oleje roślinne (lniany, rzepakowy, z wiesiołka),
  • nasiona (siemię lniane, chia),
  • orzechy.

Z kolei kwasy omega-6 znajdziemy w:

  • olejach roślinnych, takich jak słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika, pestek winogron,
  • tofu,
  • orzechach włoskich,
  • migdałach,
  • pestkach czarnej porzeczki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze