Fenomenalne doniesienia naukowców. Chronią przed 14 nowotworami
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 wspierają mózg i serce, ale to dopiero początek. Naukowcy odkryli, że w wysokich dawkach zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka czy mózgu.
1. Zdrowe tłuszcze chronią przed rakiem
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Georgia sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą chronić przed różnymi nowotworami. Wyniki opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" wskazują, że wysokie dawki tych kwasów tłuszczowych wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Analizując dane ponad 250 tys. osób, naukowcy odkryli, że osoby z wyższym poziomem kwasów omega-3 rzadziej zapadali na raka okrężnicy, żołądka i płuc, a także na inne nowotwory przewodu pokarmowego.
Z kolei u tych z wysokim poziomem omega-6 zaobserwowano niższą częstości występowania 14 różnych nowotworów, w tym mózgu, czerniaka złośliwego, pęcherza moczowego.
Uczestnicy badania prowadzonego w Wielkiej Brytanii byli obserwowani przez ponad dekadę.
"Wyższy poziom kwasów omega-3 i omega-6 był powiązany z mniejszą częstością występowania nowotworów" – podkreśla Yuchen Zhang, główny autor badania i doktorant w College of Public Health na UGA, cytowany przez serwis medicalxpress.com.
"Te odkrycia sugerują, że przeciętny człowiek powinien skupić się na dostarczaniu większej ilości tych kwasów tłuszczowych w swojej diecie" - dodał.
2. Jedz jak najczęściej
Co ważne, zaobserwowane korzyści wynikające z wysokiego poziomu kwasów tłuszczowych nie były zależne od innych czynników ryzyka, takich jak BMI, spożycie alkoholu czy aktywność fizyczna.
Niektóre wcześniejsze badania wykazały powiązanie między poziomem kwasów tłuszczowych a ryzykiem zachorowania na raka, ale nie mogły jednoznacznie określić, czy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zmniejszają częstość występowania nowotworów.
Warto mieć świadomość, że organizm nie może samodzielnie syntetyzować kwasów omega-3 i omega-6, więc trzeba je dostarczać wraz z dietą.
Kwasy omega-3 zawierają:
- tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynki, pstrąg),
- owoce morza,
- oleje rybne,
- niektóre oleje roślinne (lniany, rzepakowy, z wiesiołka),
- nasiona (siemię lniane, chia),
- orzechy.
Z kolei kwasy omega-6 znajdziemy w:
- olejach roślinnych, takich jak słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika, pestek winogron,
- tofu,
- orzechach włoskich,
- migdałach,
- pestkach czarnej porzeczki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl