Trwa ładowanie...

Frytki z selera - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Komendarczuk
27.01.2022 16:30
Frytki z selera można usmażyć lub upiec w piekarniku.
Frytki z selera można usmażyć lub upiec w piekarniku. (adobestock)

Frytki z selera to zdrowsza alternatywa dla klasycznej, ziemniaczanej przekąski. Seler po upieczeniu zyskuje orzechowy aromat i chrupiącą, zarumienioną skórkę. Frytki z selera dobrze komponują się z keczupem, sosem pomidorowym czy majonezem. W wersji fit przygotowujemy je w piekarniku, można je też tradycyjnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Jak zrobić chrupiące frytki z selera?

spis treści

1. Kalorie i wartości odżywcze frytek z selera

Frytki z selera w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 70 kcal,
  • węglowodany - 8 g,
  • białko - 2 g,
  • tłuszcze - 4 g,
  • błonnik - 0 g.

Seler to warzywo znane w kuchni polskiej, jako składnik zup, a w szczególności rosołu. Okazuje się, że seler pokrojony w słupki, a następnie upieczony lub usmażony zyskuje orzechowy aromat, chrupiącą skórkę i miękkie, kremowe wnętrze.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Świetnie smakuje w połączeniu z solą i mieszanką ziół. Seler wykazuje również właściwości prozdrowotne, w przeszłości był stosowany w przypadku nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu, problemów żołądkowych czy braku apetytu.

Do tej pory uważa się, że seler wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i sprzyja walce z nadwagą. Dodatkowo obfituje w wapń, żelazo, magnez, sód i fosfor.

W składzie obecne są również witaminy z grupy B, witamina A, C, E i PP. Seler wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczające.

2. Przepis na pieczone frytki z selera

Składniki:

  • 1 seler,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie dokładnie obieramy selera, myjemy go i kroimy w grube plastry. Następnie plaster dzielimy w cienkie paski, przypominające frytki.

Przesypujemy je do miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy frytkami, rozkładając je równomiernie na formie.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Pieczone frytki z selera to smaczny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska do sosu lub pesto.

3. Przepis na smażone frytki z selera

Składniki:

Sposób przygotowania:

Selera obieramy, myjemy, kroimy w grubsze plastry, a następnie w wąskie słupki. Doprawiamy solą i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy mieszając raz na jakiś czas, do momentu aż równomiernie się zarumienią. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, posypujemy ziołami i podajemy z ulubionym sosem.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze