Frytki z selera - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Frytki z selera to zdrowsza alternatywa dla klasycznej, ziemniaczanej przekąski. Seler po upieczeniu zyskuje orzechowy aromat i chrupiącą, zarumienioną skórkę. Frytki z selera dobrze komponują się z keczupem, sosem pomidorowym czy majonezem. W wersji fit przygotowujemy je w piekarniku, można je też tradycyjnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Jak zrobić chrupiące frytki z selera?
1. Kalorie i wartości odżywcze frytek z selera
Frytki z selera w 100 gramach zawierają:
- wartość energetyczna - 70 kcal,
- węglowodany - 8 g,
- białko - 2 g,
- tłuszcze - 4 g,
- błonnik - 0 g.
Seler to warzywo znane w kuchni polskiej, jako składnik zup, a w szczególności rosołu. Okazuje się, że seler pokrojony w słupki, a następnie upieczony lub usmażony zyskuje orzechowy aromat, chrupiącą skórkę i miękkie, kremowe wnętrze.
Świetnie smakuje w połączeniu z solą i mieszanką ziół. Seler wykazuje również właściwości prozdrowotne, w przeszłości był stosowany w przypadku nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu, problemów żołądkowych czy braku apetytu.
Do tej pory uważa się, że seler wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i sprzyja walce z nadwagą. Dodatkowo obfituje w wapń, żelazo, magnez, sód i fosfor.
W składzie obecne są również witaminy z grupy B, witamina A, C, E i PP. Seler wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczające.
2. Przepis na pieczone frytki z selera
Składniki:
- 1 seler,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W tym czasie dokładnie obieramy selera, myjemy go i kroimy w grube plastry. Następnie plaster dzielimy w cienkie paski, przypominające frytki.
Przesypujemy je do miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy frytkami, rozkładając je równomiernie na formie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut. Pieczone frytki z selera to smaczny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska do sosu lub pesto.
3. Przepis na smażone frytki z selera
Składniki:
- 1 seler,
- 2 szklanki oleju,
- zioła prowansalskie,
- sól.
Sposób przygotowania:
Selera obieramy, myjemy, kroimy w grubsze plastry, a następnie w wąskie słupki. Doprawiamy solą i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy mieszając raz na jakiś czas, do momentu aż równomiernie się zarumienią. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, posypujemy ziołami i podajemy z ulubionym sosem.