Trwa ładowanie...

Gofry gryczane - czym są, przepis na bezglutenowe gofry z mąki gryczanej

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
11.07.2022 19:27
Gofry gryczane
Gofry gryczane (Adobe Stock)

Gofry gryczane stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych gofrów na bazie mąki pszennej. Są smaczne, pożywne, a przede wszystkim proste w przygotowaniu. Co ciekawe, istnieją dwa sposoby ich przyrządzania. Chrupiące gofry bezglutenowe można przyrządzić zarówno z mąki gryczanej, jak i z kaszy gryczanej.

spis treści

1. Czym są gofry gryczane?

Gofry gryczane nieco różnią się od klasycznych pszennych gofrów. Do ich przyrządzenia niezbędna jest mąka gryczana lub kasza gryczana. Tego rodzaju gofry bez glutenu doskonale sprawdzą się w przypadku pacjentów z celiakią, osób z alergią na pszenicę lub chorobą Duhringa. Wskazaniem do spożywania potraw bezglutenowych jest również ataksja glutenozależna.

Gofry gryczane nie są trudne w przygotowaniu. Można je podawać w wersji wytrawnej z warzywami, szynką, łososiem, czy indykiem lub na słodko, z dodatkiem malin, truskawek, borówek czy jagód.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Przepis na bezglutenowe gofry z mąki gryczanej

Gofry z mąki gryczanej są świetnym zamiennikiem gofrów z mąki pszennej. W porównaniu do klasycznych, pszennych gofrów nie zawierają glutenu i mają zdecydowanie więcej błonnika. Warto mieć na uwadze, że charakteryzują się też niskim indeksem glikemicznym. Przepis na gryczane gofry bezglutenowe jest niezwykle prosty. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • mąka gryczana (dwie szklanki),
  • mleko (dwie szklanki)
  • jaja kurze (dwie sztuki),
  • cukier trzcinowy (cztery łyżki) – opcjonalnie,
  • masło (cztery łyżki),
  • proszek do pieczenia (jedna płaska łyżeczka)
  • sól (pół łyżeczki).

Sposób przyrządzenia:

Wlej do miski dwie szklanki mleka, dodaj jaja kurze, masło, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki tak, aby powstała jednolita masa. Do mocno rozgrzanej gofrownicy nalej ciasta po sam brzeg. Czas pieczenia powinien wynosić od czterech do siedmiu minut, w zależności od mocy urządzenia. Do gotowych gofrów dodaj ulubione dodatki. Jeśli wolisz gofry z mąki gryczanej na słodko, proponujemy świeże owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie.

Słodkie gofry możesz udekorować cukrem pudrem, dżemem, polewą czekoladową, winogronami, kawałkami arbuza czy banana. Do wersji wytrawnej (bez cukru) doskonale pasuje szynka parmeńska, zielona sałata, ostra papryka, grillowany kurczak.

Ciekawym rozwiązaniem są także gryczane gofry bezglutenowe bez mleka krowiego. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom diety wegańskiej. Do ich przyrządzenia zamiast tradycyjnego mleka można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe, sojowe, owsiane, migdałowe czy ryżowe. Takie gofry bez glutenu i laktozy są naprawdę wyśmienite i zdrowe.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze