Grozi ci udar? Neurolog ma jedną ważną radę
Lekarze od lat jak mantrę powtarzają, że zdrowa dieta jest kluczowa w zapobieganiu udarowi mózgu. Osoby, które są w grupie ryzyka, powinny szczególnie zwracać na to uwagę. Kanadyjski profesor ostrzega, że żółtka jajek mogą być dla nich wyjątkowo szkodliwe. Dlaczego?
1. Zapomnij o żółtkach
Do czynników ryzyka udaru mózgu należą m.in. cukrzyca, wysoki cholesterol i nadciśnienie. Osoby, które zmagają się z tymi dolegliwościami powinny więc szczególnie o siebie dbać i uważać na to, co jedzą.
Prof. David Spence, specjalista neurologii i farmakologii klinicznej z Robarts Research Institute przestrzega na łamach czasopisma "Stroke and Vascular Neurology" przed jedzeniem żółtek. Lekarz tłumaczy, że zawierają one fosfatydylocholinę. W wyniku procesów zachodzących w układzie pokarmowym, ta substancja jest przekształcana do N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic. To z kolei zwiększa ryzyko udaru.
Specjalista radzi więc, żeby osoby szczególnie narażone, całkowicie zrezygnowały z żółtek i jadły same białka. Podobny wniosek płynie z innych badań, m.in. prowadzonych w Grecji, które wykazały że jedno jajko dziennie pięciokrotnie zwiększa ryzyko udaru u osób z cukrzycą.
2. O połowę wyższe ryzyko
Prof. Spence zauważył, że "nawet 10 g żółtek dziennie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej o 54 proc.", a ta również sprzyja udarowi.
Jaka dieta pomaga chronić się przed udarem? Należy ograniczyć czerwone mięso na korzyść drobiu i ryb. Wskazana jest m.in. oliwa z oliwek, produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. Należy unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu, cukru i rafinowanych ziaren.
Amerykańska agencja CDC odradza też nadmierne picie alkoholu, palenie papierosów oraz zbyt duże ilości soli (najlepiej jeśli to będzie maksymalnie łyżeczka dziennie).
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl