Trwa ładowanie...

Wykryli ją w mięsie. Pilne ostrzeżenie GIS

Groźna bakteria wykryta w mięsie. Nie wolno go spożywać
Groźna bakteria wykryta w mięsie. Nie wolno go spożywać (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący partii tatara wołowego. Podczas kontroli w badanych próbkach produktu wykryto obecność bakterii Salmonella. Zakażenie może być groźne, zwłaszcza dla małych dzieci i osób z osłabioną odpornością.

spis treści

1. Podczas kontroli w mięsie wykryto bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili jedną z partii tatara wołowego w Auchan.

Podczas rutynowej kontroli prowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną w mięsie wykryto obecność bakterii Salmonella.

Zobacz film: "O czym świadczy biały nalot na kabanosach?"

Poniżej szczegóły produktu:

Tatar wołowy Auchan, 200 g

Numer partii: 2293008

Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023 r.

Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Partia mięsa została wycofana z sieci sklepów z powodu bakterii Salmonella
Partia mięsa została wycofana z sieci sklepów z powodu bakterii Salmonella (GIS)

2. Spożycie mięsa może doprowadzić do zatrucia

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające. Jak informuje sanepid, producent wraz z dystrybutorem, po informacji o wykrytych nieprawidłowościach, automatycznie rozpoczęli wycofanie skażonego mięsa ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - informuje GIS w komunikacie skierowanym do klientów.

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Pierwsze objawy pojawiają się w okresie od sześciu godzin do siedmiu dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i przypominają zatrucie pokarmowe. Mogą pojawić się: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

W przypadku małych dzieci i osób z obniżoną odpornością może się rozwinąć zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze