Lidl wycofuje partię chipsów. Wysokie stężenie rakotwórczej toksyny
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedzeniem chipsów warzywnych z popularnej sieci. Sklep wycofuje już serię produktu, który może "stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów".
1. GIS ostrzega przed chipsami
"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu" - czytamy w opublikowanym przez GIS komunikacie.
"Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - ostrzega GIS.
Na zawartość powstającego w pożywieniu akrylamidu wpływa sposób przygotowania potraw. Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury podczas takich procesów, jak np. smażenie - zawiera sporą ilość akrylamidu. Największym źródłem akrylamidu są chipsy ziemniaczane.
Akrylamid jest toksyczny. Regularne narażenie organizmu na ten związek może sprzyja nowotworom.
2. Chipsy znikają z rynku
Ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnej partii chipsów warzywnych z solą morską dostępnych w jednej z popularnej sieci sklepów.
Szczegóły ostrzeżenia:
Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g
Numer partii: C 110 086502
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips BV, Holandia
Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, sieć rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania. Chodzi tylko o jedną partię chipsów, którą wskazał GIS w swoim komunikacie.
Klienci mogą zwrócić produkt w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
GIS zaznaczył, że trwa postępowanie wyjaśniające, a proces wycofywania jest monitorowany.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl