Hamuje odkładanie się cholesterolu w tętnicach. Realnie zmniejsza ryzyko zawału i udaru
Nieprawidłowy profil lipidowy zwiększa ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. Tymczasem w Polsce dotyczy aż 60 proc. dorosłej populacji, przy czym niemal tyle samo nie ma pojęcia, że cierpi z powodu hipercholesterolemii. Jak zapobiec chorobie i w jaki sposób obniżyć poziom lipidów? Przede wszystkim poprzez zmiany w diecie.
1. Odkłada się w tętnicach i zwiększa ryzyko udaru
Cholesterol to substancja tłuszczowa bardzo ważna dla organizmu – wchodzi w skład błon komórkowych, witaminy D i kwasów żółciowych, a nawet niektórych hormonów. Problem pojawia się wówczas, gdy nadmiar cholesterolu, który przyswajamy wraz z dietą, zaczyna odkładać się w tętnicach.
Złogi mogą prowadzić do rozwoju miażdżycy i jej powikłań, tj. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego. Zarówno w hipercholesterolemii pierwotnej, jak i wtórnej, a także w ramach profilaktyki - kluczowe jest wprowadzenie zmian w stylu życia.
To przede wszystkim:
- regularna aktywność fizyczna,
- eliminacja czynników ryzyka – porzucenie alkoholu oraz papierosów,
- wprowadzenie zdrowej diety.
2. Wymiatają cholesterol jak szczotka
W ramach zdrowej diety konieczne jest ograniczenie czerwonego mięsa i produktów odzwierzęcych, a także żywności wysokoprzetworzonej.
- Jak zauważyło American Heart Association, największe korzyści zauważysz, obniżając zawartość tłuszczów nasyconych i zastępując je tłuszczami nienasyconymi – mówi dietetyk Kathy McManus, z Departamentu Żywienia w Brigham and Women's Hospital cytowana przez Harvard Health.
Pozytywny wpływ na profil lipidowy poza ograniczeniem tłuszczów nasyconych ma także wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości błonnika oraz roślinnych polifenoli.
Warto zatem codziennie sięgać po takie produkty jak:
- łosoś – tłuste ryby morskie to źródło łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów tłuszczowych, które mają ochronny wpływ na serce: omega-3, EPA oraz DHA,
- chleb razowy i płatki owsiane – zastąpienie białej mąki mąką pełnoziarnistą i płatków śniadaniowych - płatkami owsianymi, to sposób na wprowadzenie większej ilości błonnika, zwłaszcza beta-glukanu, który ogranicza wchłanianie tłuszczu do krwiobiegu,
- migdały – orzechy oraz nasiona to kolejne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych; migdały zawierają dużą ilość błonnika, podczas gdy orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3,
- fasola – według badań opublikowanych w "Canadian Medical Association Journal" - fasola, ciecierzyca czy groch mogą chronić przed chorobami układu krążenia; rośliny strączkowe, a także produkty z nich powstające jak tofu - to także źródło białka i błonnika,
- owoce jagodowe – według badań, które ukazały się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" - truskawki, maliny czy jagody to owoce, które mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL dzięki zawartości błonnika oraz antyoksydantów, w które obfitują,
- szpinak – ale też wszystkie warzywa nieskrobiowe, zwłaszcza zielone warzywa liściaste są ubogie w węglowodany i bogate w błonnik, a także antyoksydanty.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl