Badania sugerują, że jedzenie owsa może obniżyć cholesterol
Naukowcy wiedzieli od co najmniej 50 lat, że jedzenie owsa może obniżyć poziom cholesterolu i przez to zredukować ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Badania z tego okresu skupiły się na wpływie owsa na poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu), który zbiera się w ściankach naczyń krwionośnych, gdzie może powodować zatory i zakrzepy krwi.
Jednak jest coraz więcej dowodów na to, że istnieją dwa inne czynniki, które dają dokładniejszą ocenę ryzyka zachorowania na choroby krążenia – cholesterol nie-HDL (poziom całkowity cholesterolu minus poziom “dobrego” cholesterolu) oraz apolipoproteina B lub apoB (lipoproteina, która transportuje „zły” cholesterol we krwi).
Jest to potencjalny czynnik zagrożenia szczególnie dla tych osób, które cierpią na zespół metaboliczny i cukrzycę typu 2, choć normalnie nie mają one podwyższonego poziomu cholesterolu LDL.
Nowe usystematyzowane badania oraz metanaliza powtarzających się kontrolowanych prób dały wyniki, według których jedząc błonnik pochodzący z owsa, możemy zredukować wszystkie trzy wskaźniki ryzyka. Badanie prowadzone przed dr Vladimir Vuksan, naukowca i zastępcę dyrektora w Centrum Modyfikacji Czynników Ryzyka w Szpitalu Św. Michała, zostało opublikowane online w “British Journal of Nutrition”.
Dr Vuksan powiedział, że owies jest bogatym źródłem betaglukanu (składnik błonnika pokarmowego), który zdaje się odpowiadać za zdrowotne właściwości owsa. Pierwsze badanie tego rodzaju zostało opublikowane w 1963 roku i dowiodło ono, że zastępując białe pieczywo pieczywem z owsa zawierającym 140 g zmielonego owsa obniżamy poziom cholesterolu LDL.
Grupa dr Vuksan analizowała 58 testów klinicznych obejmujących 4000 osób z całego świata. Aby ocenić efekt diety bogatej w betaglukan, porównywała wyniki z grupą kontrolną oraz badała u uczestników poziom cholesterolu nie-HDL i apoB.
"Diety wzbogacone o 3.5 g betaglukanu dziennie okazały się mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu LDL, ale również na cholesterol nie-HDL i apoB, porównując z grupą kontrolną" – powiedział dr Vuksan.
Wyniki wykazały całkowity spadek poziomu cholesterol LDL o 4.2 proc., nie-HDL o 4.8 proc., a apoB o 2.3 proc.
Dr Vuksan powiedział, że spożywanie rekomendowanej dawki owsa może sprawiać trudności ludziom, więc rekomenduje on spożywanie otrębów owsianych jako substytutu. Otręby owsiane mogą być spożywane jako śniadanie, składnik niektórych wypieków lub można nimi posypywać inne dania.
„Kanada jest trzecim co do wielkości producentem owsa na świecie, więc zwiększające się spożycie owsa jest korzystne zarówno ze względów zdrowotnych, jak i ekonomicznych” - mówi dr Vuksan said. „Spożycie owsa spadało w ciągu ostatnich lat”.
Normy cholesterolu różnią się w zależności od kraju, np. w USA są o 100 jednostek wyższe niż w Polsce, a co ciekawe w niektórych państwach w ogóle nie stosuje się żadnych norm. W Polsce stężenie cholesterolu całkowitego we krwi na poziomie 200 mg/dl uznaje się za prawidłowe u osób zupełnie zdrowych i młodych. Jednak najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest stężenie nieprzekraczające 190 mg/dl.