Trwa ładowanie...

Hamuje rozwój raka, zatrzymuje starzenie się. Dietetyk nie ma wątpliwości

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 18.04.2023 13:16
Świeże, nieprzetworzone produkty, błonnik i kwasy omega-3 mogą hamować starzenie organizmu
Świeże, nieprzetworzone produkty, błonnik i kwasy omega-3 mogą hamować starzenie organizmu (Pixabay)

Co jest głównym czynnikiem chorób, które współcześnie dziesiątkują światowe populacje, jak nowotwory, demencja czy choroby układu krążenia? To wiek. I choć metryki nie da się oszukać, to można spowolnić biologiczne procesy starzenia organizmu, a tym samym opóźnić moment pojawienia się schorzeń zagrażających życiu.

spis treści

1. Zagrożenie rośnie z wiekiem

Choroby układu krążenia to jeden z największych zabójców Polaków. Tymczasem, jak wskazują eksperci z Mayo Clinic, ryzyko rozwoju chorób serca u kobiet rośnie po 55. roku życia, a u mężczyzn – już po 45. roku życia. Z kolei dane z Cleveland Clinic wskazują, że ryzyko rozwoju nadciśnienia po pięćdziesiątce sięga 90 proc.

Choroby serca nie tylko mogą przyczynić się do przedwczesnego zgonu, ale też są czynnikiem ryzyka demencji i wystąpienia trwałej niepełnosprawności. Jedno z badań, które ukazało się na łamach "BMJ", wskazuje jednoznacznie, że zdrowe serce, to sprawny mózg.

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska"

Z biegiem czasu zwiększa się także prawdopodobieństwo nowotworów – nawet 60-70 proc. pacjentów onkologicznych jest w wieku powyżej 60. roku życia – w tym raka jelita grubego, żołądka, trzustki czy prostaty.

Wreszcie, po 50. roku życia rośnie również ryzyko cukrzycy typu 2, dny moczanowej, osteoporozy i chorób reumatoidalnych.

2. Te nawyki mogą uratować twoje życie

Dietetyczka Trista Best w rozmowie z portalem EatThis tłumaczy, że już niewielkie zmiany mogą opóźnić proces starzenia i zmniejszyć ryzyko chorób pojawiających się w późniejszym wieku.

2.1. Zapomnij o żywności wysokoprzetworzonej

Płatki śniadaniowe, gotowe dania, produkty zawierające tłuszcze nasycone, tłuszcze trans czy dodany cukier m.in. mogą się przyczyniać do rozwoju chorób serca. Dowiodło tego jedno z badań w "Advances in Nutrition". Zamiast tego warto sięgnąć po produkty nieprzetworzone bądź o minimalnym stopniu przetworzenia.

Fast food, produkty wysokoprzetworzone obfitujące w cukier i tłuszcze przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych
Fast food, produkty wysokoprzetworzone obfitujące w cukier i tłuszcze przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych (Pixabay)

- Spożywanie pełnowartościowej żywności oznacza, że nie jesz tak dużo przetworzonej żywności, co znacznie zmniejsza liczbę spożywanych produktów końcowych zaawansowanej glikacji (AGE), a także zmniejsza spożycie rafinowanych węglowodanów powodujących stany zapalne – mówi dietetyk.

2.2. Bliżej diety śródziemnomorskiej

Bazuje na świeżych warzywach, owocach, rybach i owocach morza, a także nienasyconych kwasach tłuszczowych i antyoksydantach, w które obfituje oliwa z oliwek.

Zdaniem dietetyczki nie trzeba restrykcyjnie przestrzegać diety, by czerpać z niej korzyści. Wystarczy ograniczyć czerwone mięso i żywność przetworzoną, a także pamiętać o dostarczaniu kwasów omega-3, "które są naturalnie przeciwzapalne i pomagają w zdrowym starzeniu się".

Badania, m.in. opublikowane na łamach "Journal of the American Heart Association" wskazują, że omega-3 mogą zmniejszać ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ryzyko zgonu z powodu tej choroby, a także hamować rozwój nadciśnienia tętniczego.

2.3. Więcej błonnika i produktów roślinnych

Ograniczenie czerwonego mięsa to za mało, by osiągnąć efekt anti-ageing. Kluczowe jest także zastąpienie produktów odzwierzęcych roślinnymi w jak największym stopniu.

- Korzyści z diety roślinnej obejmują zwiększoną długowieczność, zmniejszenie stanu zapalnego, pomoc w utracie wagi, obniżenie poziomu lipidów, stabilizację ciśnienia krwi i pomoc w zmniejszeniu liczby AGE – mówi dietetyczka.

Dodatkowo są one pełne błonnika, który według najnowszych badań nie tylko służy naszym jelitom, ale hamuje stany zapalne, a nawet może zapobiegać rakowi jelita grubego czy nowotworom piersi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze