Trwa ładowanie...

Herbata świerkowa – właściwości, działanie i przepis

Herbata świerkowa nie jest napojem specjalnie popularnym, a szkoda. Okazuje się bowiem, że nie tylko świetnie smakuje, ale i pomaga leczyć kaszel, grypę czy przeziębienie. Jakie właściwości ma herbata prozdrowotne świerkowa? Jak ją przyrządzić?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest herbata świerkowa?

Herbata świerkowa jest napojem przygotowanym z igieł świerku, który oprócz walorów smakowych posiada właściwości zdrowotne. Warto ją pić przez cały rok, zwłaszcza zimą, kiedy w igliwiu jest najwięcej dobroczynnych składników. W tym celu można wykorzystać świerkowe drzewka, które pełnią w domach rolę bożonarodzeniowej choinki.

Świerk (Picea A. Dietr.) to rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny sosnowatych (Pinaceae). Obejmuje ponad trzydzieści gatunków. Drzewo występuje na półkuli północnej, w strefie klimatycznej umiarkowanej i chłodnej. Jest duże - może osiągnąć nawet 50 metrów wysokości.

Drzewo dobrze rośnie na glebach żyznych, gliniasto-piaszczystych, w miejscach niezbyt nasłonecznionych, ale i nie bardzo suchych. Posiada skrętoległe, zimozielone i sztywne igły na zdrewniałych trzonkach, które są zaostrzone lub tępe na końcach. Te zwykle osiągają od 10 do 30 mm długości. Są jednobarwne (zielone lub matowe i srebrzyste), ale i dwubarwne (zielone od góry, białawe od dołu).

Świerk ma wiele cennych właściwości, stąd wykorzystuje się go do celów leczniczych. Surowcem jest zarówno igliwie, jak i pędy świerku, ponieważ zawierają sporą ilość witaminy C i prowitaminę A oraz inne cenne składniki, takie jak flawonoidy, olej świerkowy, glikozydy fenolowe, różnego rodzaju kwasy organiczne, substancje goryczkowe czy garbniki.

Zobacz także:

2. Działanie herbaty świerkowej

Igły świerkowe wykorzystuje się między innymi do parzenia herbaty. Warto po nią sięgać w różnych okolicznościach, zwłaszcza wtedy, gdy w związku z infekcją dróg oddechowych dokucza kaszel czy pojawia się gęsta wydzielina.

To doskonały lek pomagający pokonać przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani czy zapalenie zatok.

Herbata świerkowa dobrze smakuje, ale i działa:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwbakteryjnie,
  • rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli,
  • wykrztuśnie: pomaga oczyścić drogi oddechowe z wydzieliny, ułatwia oddychanie,
  • rozgrzewająco,
  • napotnie,
  • moczopędnie.

Ponieważ napój ze świerkowych igieł pobudza działanie soków żołądkowych, przyspiesza uwalnianie żółci, a i wpływa kojąco na śluzówkę, sprawdza się także przy stanach zapalnych układu pokarmowego.

3. Przepis na herbatę świerkową

Jak przygotować herbatę świerkową? Należy zacząć od przygotowania surowca. Igły świerku przeznaczone do przygotowania herbaty mogą być suszone lub świeże (po przyniesieniu do domu świeżych igieł należy pamiętać, by dokładnie je umyć).

Świeże igliwie lub gałązki najlepiej zbierać jesienią i zimą, z dala od zanieczyszczonych terenów. Można również pozyskać je z własnej, domowej, bożonarodzeniowej choinki lub kupić.

Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie świerkowych gałązek, na przykład nożykiem, nożyczkami czy blenderem. To istotne, ponieważ dzięki uszkodzeniu ścian komórkowych rośliny składniki czynne zawarte w igłach łatwiej przenikną do wody. Jak przygotować herbatę świerkową? To proste. Można to zrobić na dwa sposoby.

Sposób pierwszy: wystarczy dwie łyżeczki rozdrobnionych igieł świerku zalać dwoma kubkami wody (ewentualnie jedną łyżeczkę igliwia zalać jednym kubkiem wody), a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.

Tak przyrządzony wywar z igieł świerku trzeba odstawić na kwadrans, po czym przecedzić przez sito. Aby napój był smaczny, można do niego dodać plaster cytryny lub łyżeczkę miodu. Herbatę świerkową można pić trzy razy dziennie (po pół kubka).

Sposób drugi: wystarczy do kubka włożyć małą garść świeżych lub łyżkę suszonych igieł, zalać je gorącą wodą i parzyć pod przykryciem na 10 minut. Napar wystarczy przecedzić przez sitko. I gotowe.

Z mocnego odwaru ze świerkowych igieł można przygotować syrop z dodatkiem cytryny i miodu. Wystarczy przefiltrowany odwar wymieszać z dwoma częściami cukru i jedną częścią miodu, dodać sok z cytryn do smaku.

W niektórych przepisach pojawia się także rum (dla wzmocnienia właściwości i podniesienia walorów smakowych). Syrop świerkowy pije się przy przeziębieniu i grypie, po łyżeczce trzy (razy dziennie).

Choć herbata świerkowa jest smaczna i zdrowa, nie powinny pić jej kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Warto również pamiętać, ze wszelkie preparaty na bazie świerku mogą powodować uczulenia.

Herbata świerkowa – właściwości, działanie i przepis
Herbata świerkowa – właściwości, działanie i przepis (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.