Hit PRL wraca do łask. Zbija cholesterol, odchudza, dba o wątrobę
Kojarzący się głównie z epoką PRL napój wraca do łask, jako remedium na wysoki cholesterol, odkładający się tłuszcz, a także obniżoną odporność. Dlaczego jeszcze warto pić kawę zbożową?
1. W PRL była hitem
Ciepły kubek tego napoju był stałym kompanem posiłków w czasach PRL-u. Jego charakterystyczny zapach do dziś budzi u wielu osób wspomnienia z dzieciństwa. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest to produkt o wielu prozdrowotnych właściwościach.
Dodatkowo, pomimo braku kofeiny, sprzyja poprawie koncentracji i dodaje energii, co jest istotne zwłaszcza dla ciężarnych, dzieci, a także osób, które nie mogą przyjmować kofeiny przez przeciwskazania medyczne.
2. Kawa zbożowa - właściwości dla zdrowia
Kawa zbożowa, bo to o niej tu mowa, to przede wszystkim świetne źródło błonnika pokarmowego, które wspiera proces odchudzania i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Napój ten dodatkowo wspiera pracę wątroby.
Działa też ona korzystnie na układ krążenia. Kawa wytwarzana ze zbóż wspiera obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, który wiążę się z wysokim ryzykiem rozwoju chorób serca i układu krążenia.
Ponadto, zauważono także, że regularne spożywanie kawy zbożowej może przyczynić się do poprawy odporności, a nawet poprawy wyglądu cery – a to dzięki zawartości witamin z grupy B.
3. Z czym pić kawę zbożową?
Choć kawa zbożowa może być spożywana samodzielnie, wiele osób preferuje łagodzić jej smak mlekiem. Warto jednak pamiętać, że dodaje to napojowi kalorii (jeśli jesteś na diecie redukcyjnej), ale i zwiększa jego poziom białka (jeśli jesteś osobą aktywnie ćwiczącą).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl