Inicjuje i napędza rozwój raka. Codziennie ląduje na talerzach milionów Polaków
Szereg produktów, które konsumujemy na co dzień, nie tylko nie dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych, ale wręcz szkodzi zdrowiu. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do powstawania komórek nowotworowych, przyspieszać ich wzrost lub utrudniać leczenie onkologiczne. Choć na pierwszy rzut oka wydają się niewinne, są smaczne i trudno się im oprzeć, to stanowią pożywkę dla raka.
1. Kancerogeny w żywności
W naszej diecie mogą pojawić się rakotwórcze substancje, które pochodzą bezpośrednio z pożywienia, z opakowań, w których jest ono przechowywane lub są wynikiem zanieczyszczenia środowiska. Mogą również powstawać w wyniku niewłaściwej obróbki pokarmu.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, ang. International Agency for Research on Cancer) definiuje kancerogen jako "związek lub mieszaninę związków chemicznych, które inicjują powstanie nowotworu złośliwego lub zwiększają częstotliwość jego nawrotu".
Do znanych kancerogenów zalicza się nitrozoaminy, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), akrylamid, metale ciężkie i dioksyny w żywności, a także mykotoksyny.
Potencjał rakotwórczy mają również:
- tłuszcze trans,
- alkohol,
- nadmiar soli,
- cukier.
2. Co wyrzucić z diety?
Które produkty spożywcze są najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia w kontekście ryzyka zachorowania na raka?
2.1. Konserwy mięsne
Konserwy mięsne, takie jak mielonka czy pasztet z puszki, są jednym z najgorszych wyborów, choć i wędzona szynka nie jest zalecana. Heterocykliczne aminy aromatyczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne oraz azotany, azotyny i duża ilość soli mogą przyczyniać się do rozwoju raka.
Badania pokazują, że spożycie 50 g, czyli około trzech plasterków przetworzonego mięsa, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Należy również uważać na bisfenol-A (BPA) – niektóre puszki mogą go zawierać, a związek ten łatwo przenika do żywności. Badania polskich naukowców wskazują na związek pomiędzy ekspozycją na BPA a rakiem piersi czy prostaty.
2.2. Chipsy i frytki
Chipsy i frytki są produktami wysokoprzetworzonymi, bogatymi w skrobię. Smażone w temperaturze przekraczającej 120 stopni Celsjusza stają się źródłem akrylamidu, substancji o działaniu kancerogennym, neurotoksycznym i mutagennym.
Ponadto obficie posolone frytki i smażone przekąski mogą zwiększać ryzyko raka żołądka i trzustki. Należy pamiętać, że statystyki pokazują, że codziennie przekraczamy rekomendowaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) maksymalną bezpieczną dawkę soli w pożywieniu.
2.3. Płatki śniadaniowe
Płatki śniadaniowe są źródłem prostych węglowodanów, co oznacza, że mają wysoki indeks glikemiczny. Wynika to z faktu, że powstają z rafinowanych zbóż, a dodatkowo zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar cukru prowadzi do rozwoju otyłości, a ta, jak dowiódł IARC, jest powiązana z kilkunastoma rodzajami nowotworów.
Jedno z badań opublikowanych w 2016 roku wskazuje również, że spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać ryzyko zachorowania nawet na raka płuc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl