Jak oliwa naprawdę wpływa na zdrowie? Są nowe ważne badania
To jedno z większych badań opublikowanych na łamach "Journal of the American College of Cardiology", bo obserwacje objęły ponad 90 tys. osób. Analiza potwierdziła bardzo korzystny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie. Naukowcy wykazali, że przy jej regularnym spożywaniu ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych spada aż o 19 proc.
1. Oliwa dla zdrowia
Większość lekarzy zapytanych o najzdrowszą dietę bez wahania wskazuję na jedną - dietę śródziemnomorską. Jednym z jej kluczowych składników jest oliwa z oliwek. Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych, zawiera też witaminy: A, B, C, E, D i K.
Znany z mediów społecznościowych popularyzator wiedzy medycznej lek. Bartosz Fiałek zwraca uwagę na jedno z ostatnich badań analizujących wpływ oliwy z oliwek na zdrowie. Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i diety 60 tys. kobiet i 31 tys. mężczyzn na przestrzeni 28 lat (w latach 1990-2018). Wnioski?
- Spożywanie ponad pół łyżki stołowej lub ponad 7 gramów oliwy na dobę zmniejszało ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 19 proc. w porównaniu do osób, które ją rzadko spożywały lub w ogóle nie spożywały - wyjaśnia doktor Bartosz Fiałek, reumatolog, dyrektor ds. medycznych szpitala w Płońsku.
2. Kluczem regularne spożywanie
Naukowcy odkryli, że w grupie regularnie sięgającej po oliwę z oliwek ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego było aż o 19 proc. niższe. Korzystny wpływ oliwy z oliwek zaobserwowano też w przypadku innych schorzeń: nowotworów złośliwych (ryzyko zgonu było niższe o 17 proc.), chorób neurodegeneracyjnych (ryzyko zgonu było niższe o 29 proc.) i schorzeń układu oddechowego (ryzyko zgonu było niższe o 18 proc.).
- Dobrym zwyczajem jest dziennie spożycie oliwy z oliwek na poziomie 3-4 łyżek stołowych. To pomoże zmniejszyć ilość masła, majonezu i innych tłuszczów zwierzęcych używanych do gotowania. W domu prawie zawsze używamy oliwy z oliwek do wszystkiego: do pieczenia, do przyprawiania warzyw i sałatek, a nawet do smażenia - radzi Marta Guasch-Ferré, autorka badania z wydziału żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl