Trwa ładowanie...

Pijasz kawę z mlekiem? Nowe badania zaskakują

 Maciej Rugała
02.02.2023 14:13
Kawa z mlekiem ma więcej prozdrowotnych działań niż dotąd sądzono
Kawa z mlekiem ma więcej prozdrowotnych działań niż dotąd sądzono (Getty Images)

Wokół kawy z mlekiem urosło wiele mitów. Mało dietetyczna, wypłukuje wapń - to zarzuca się temu połączeniu. Wyniki badań zespołu naukowego z Danii pokazują jednak, że jej picie może niesamowicie wpłynąć na organizm.

spis treści

1. Przeciwutleniacze i aminokwasy współdziałają

Najnowsze badania opublikowane na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry wskazują, że pijąc kawę, nie powinniśmy żałować sobie mleka. Naukowcy badali, w jaki sposób przeciwutleniacze pochodzące z kawy i białka zawarte w mleku mogą wchodzić w interakcję - z korzyścią dla naszego zdrowia.

Okazuje się, że przeciwzapalne antyoksydanty, jakimi są kawowe polifenole jeszcze silniej chronią przed rozwojem stanu zapalnego, gdy serwujemy je w połączeniu z aminokwasami zawartymi w mleku.

Chociaż czarnej kawie z zarzuca się wypłukiwanie magnezu z organizmu, a wokół krowiego mleka pojawia się coraz więcej kontrowersji, to najnowsze odkrycie duńskich badaczy nie pozostawia złudzeń. Kawa z mlekiem to dobre połączenie nie tylko dla kubków smakowych, ale i całego ciała.

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

2. Podwójnie silne działanie przeciwzapalne

Badania naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze polegały na badaniu hodowli komórek odpornościowych. Próbki były w różnym środowisku - pierwszej grupie podawano same antyoksydanty, drugiej przeciwutleniacze z aminokwasami (to odpowiednik "kawy z mlekiem"), a do trzeciej grupy nie dodawano nic. Następnie we wszystkich trzech grupach sztucznie wzbudzono warunki podobne do stanu zapalnego w ludzkim ciele.

Okazuje się, że "pojenie" komórek mieszanką podobną do kawy z mlekiem wykazywało prawie dwukrotnie większą skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego, niż kultury wystawione na działanie polifenoli zwykłej kawy. Napój może być więc pomocny w dolegliwościach powodowanych zapaleniem tkanek, np. alergii. Uważa się także, że kawa z mlekiem może jeszcze silniej chronić przed rozwojem nowotworów, bo to właśnie z nimi wiążą się nawracające stany zapalne i zbyt duże stężenie utleniaczy w organizmie.

- Jak możemy sobie wyobrazić, taki koktajl miałby tak samo korzystny efekt na zwalczanie stanu zapalnego u ludzi - tłumaczy prof. Marianne Nissen Lund, autorka badań. Prowadzono je na razie tylko na sztucznych hodowlach komórkowych. W planach są eksperymenty z wykorzystaniem zwierząt, aby sprawdzić czy takie samo działanie będzie miała mieszanka na cały żywy organizm.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze