4 z 7Jakość i ilość jedzenia
Szczupli ludzie dokładnie obserwują, co znajduje się na ich talerzu i dbają zarówno o jakość, jak i o ilość konsumowanych porcji. Nie chodzi o to, że obsesyjnie starają się obliczać kaloryczność każdego posiłku, czy podczas obiadu w restauracji proszą kelnera o podanie ilości tłuszczu i węglowodanów znajdujących się w serwowanym daniu. Starają się raczej, aby na ich talerzach zawsze znalazło się jak najwięcej owoców i warzyw.
Nie opuszczają również posiłków. Według danych NWCR osoby, które tracą i potrafią utrzymać nową wagę to ludzie, którzy jedzą pięć małych posiłków dziennie, zamiast tradycyjnych trzech dużych. Psycholog Stephen Gullo nie ukrywa, że pierwszym krokiem do utraty kontroli nad swoją wagą jest właśnie omijanie posiłków. Szczupłe osoby, według ekspertów z NWCR, przede wszystkim nie zapominają o śniadaniach.