Jak wyczyścić grilla? Wystarczy połówka cebuli (WIDEO)
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Wielu z nas zastanawia się jednak, czy jedzenie z grilla nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. We wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Grillowane potrawy spożywane od czas do czasu na pewno nie wyrządzą nam krzywdy. Nalezy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach.
Po pierwsze zwróć uwagę na węgiel i podpałkę, której używasz do grillowania. W tym wypadku najlepiej sięgać po węgiel drzewny i naturalne metody rozpalania. Należy też pamiętać, że jedzenie kładziemy na ruszt dopiero wtedy, gdy grill się rozgrzeje, a na węglu drzewnym pojawi się szary popiół.
Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również wybór produktów, które będziemy przygotowywać. Chociaż mięso z grilla, takie jak karkówka czy befsztyk są bardzo smaczne, to warto je ograniczyć w naszej diecie. Zamiast tlustego mięsa wołowego czy wieprzowiny wybierz chudego kurczaka lub indyka.
Nie zapominaj też o rybach i owocach morza - są znacznie zdrowsze, a równie smaczne. Jako dodatek sprawdzą się warzywa z grilla, takie jak szparagi, papryka czy bakłażan. Niewiele osób wie, że na ruszt można wrzucić również owoce. Ananas, banan czy arbuz z grilla pozwolą na uzyskanie niezwykłych doznań smakowych.
Grill powinien być również regularnie - po każdym grillowaniu - myty. Najlepiej za pomocą naturalnych środków. Jest na to sposób. Tani i banalnie prosty, a w sieci bije rekordy popularności.
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczyścić ruszt? Koniecznie obejrzyj nasze WIDEO.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl