Trwa ładowanie...

Jak wyczyścić grilla? Wystarczy połówka cebuli (WIDEO)

 Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka 11.06.2019 15:02

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Wielu z nas zastanawia się jednak, czy jedzenie z grilla nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. We wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Grillowane potrawy spożywane od czas do czasu na pewno nie wyrządzą nam krzywdy. Nalezy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach.

Po pierwsze zwróć uwagę na węgiel i podpałkę, której używasz do grillowania. W tym wypadku najlepiej sięgać po węgiel drzewny i naturalne metody rozpalania. Należy też pamiętać, że jedzenie kładziemy na ruszt dopiero wtedy, gdy grill się rozgrzeje, a na węglu drzewnym pojawi się szary popiół.

Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również wybór produktów, które będziemy przygotowywać. Chociaż mięso z grilla, takie jak karkówka czy befsztyk są bardzo smaczne, to warto je ograniczyć w naszej diecie. Zamiast tlustego mięsa wołowego czy wieprzowiny wybierz chudego kurczaka lub indyka.

Nie zapominaj też o rybach i owocach morza - są znacznie zdrowsze, a równie smaczne. Jako dodatek sprawdzą się warzywa z grilla, takie jak szparagi, papryka czy bakłażan. Niewiele osób wie, że na ruszt można wrzucić również owoce. Ananas, banan czy arbuz z grilla pozwolą na uzyskanie niezwykłych doznań smakowych.

Grill powinien być również regularnie - po każdym grillowaniu - myty. Najlepiej za pomocą naturalnych środków. Jest na to sposób. Tani i banalnie prosty, a w sieci bije rekordy popularności.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczyścić ruszt? Koniecznie obejrzyj nasze WIDEO.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze