Jedz choć raz w tygodniu. Ryzyko zawału serca i udaru mózgu spada
Masło orzechowe jest pożywnym i niedrogim produktem o zaskakujących korzyściach zdrowotnych. Eksperci ds. żywienia twierdzą, że pomaga schudnąć, jednak, aby tak się stało, kluczowe jest spożywanie go w małych ilościach.
1. Masło orzechowe cennym źródłem wartości odżywczych
Masło orzechowe jest bogate w wiele wartości odżywczych. Jest źródłem białka, tłuszczów, błonnika, witamin i składników mineralnych.
2 łyżki (32 g) klasycznego masła orzechowego zawierają:
- 7 g białka
- 16 g tłuszczu (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 7 g węglowodanów (w tym 3 g błonnika i 2 g cukrów)
- 2 mg witaminy E
- 49 mg magnezu
- 107 mg fosforu
- 191 kalorii.
"Każda porcja masła orzechowego zawiera mniej więcej taką samą ilość białka, która jest w jednym jajku" – mówi dietetyk Amy S. Margulies, specjalista ds. opieki i edukacji diabetologicznej.
Dietetyczka Katherine Gomez dodaje, że małe ilości masła orzechowego pomagają schudnąć, ponieważ sprawiają, że rzadziej sięgamy po przekąski. Warto jednak wybierać masło orzechowe bez dodatku cukru, soli lub oleju palmowego, które znacznie pogarszają jakość masła i sprawiają, że o utratę wagi znacznie trudniej.
Ponadto masło orzechowe stanowi doskonałą przekąskę przed lub po treningu ze względu na zawartość białka, które wspomaga wzrost mięśni.
Josten Fish dodaje, że spożywanie masła orzechowego może też chronić serce przed chorobami.
"Orzeszki ziemne są bogate w koenzym Q10, przeciwutleniacz, który jest ważny dla pozyskiwania energii i dobrego zdrowia serca" - twierdzi.
Badania wykazały, że osoby z problemami z sercem, które uzupełniają poziom koenzymu Q10, notują niższe ciśnienie krwi. Dietetycy podkreślają też, że masło orzechowe może obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi, co może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Ponadto orzeszki ziemne są zdrowym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który pomaga poprawić jakość snu. Badania wykazały, że tryptofan ma kluczowe znaczenie dla produkcji serotoniny i melatoniny.
2. Jedzenie orzeszków ziemnych zmniejsza ryzyko udaru
Przeprowadzono kilka badań naukowych, które sugerują, że jedzenie orzeszków ziemnych, które są głównym składnikiem masła orzechowego, może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.
Przykładowo badanie przeprowadzone w 2002 roku w Japonii wykazało, że osoby jedzące orzeszki ziemne co najmniej raz w tygodniu miały o 11 proc. mniejsze ryzyko udaru mózgu niż osoby, które nie jadły orzeszków ziemnych.
Z kolei badanie przeprowadzone w 2015 roku w Stanach Zjednoczonych wykazało, że osoby jedzące orzeszki ziemne i masło orzechowe co najmniej cztery razy w tygodniu miały o 24 proc. mniejsze ryzyko udaru mózgu niż osoby, które nie jedzą orzeszków ziemnych.
W 2016 roku opublikowano metaanalizę 19 badań, w której stwierdzono, że jedzenie orzeszków ziemnych może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu.
W 2018 roku przeprowadzono badanie na grupie osób z cukrzycą typu 2, które wykazało, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu.
Okazuje się także, że spożywanie orzeszków ziemnych może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Metaanaliza badań obserwacyjnych z 2021 r. opublikowana w "Advances in Nutrition" wykazała, że spożywanie liczby orzechów odpowiadające łyżeczce masła orzechowego dziennie wiązała się z 4 proc. niższym ryzykiem śmiertelności z powodu raka oraz odpowiednio 6 proc. i 25 proc. niższym ryzykiem zachorowania na raka trzustki i okrężnicy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl