Jedz codziennie, a obniżysz wiek metaboliczny. Odmłodzisz się nawet o 20 lat
Wiek metaboliczny to wskaźnik, który pokazuje, ile lat mamy według stanu naszego ciała. Jest to liczba, która odzwierciedla zdolność naszego organizmu do przemiany materii, a także ilość tkanki mięśniowej, tłuszczowej i wodnej, jaką posiada nasze ciało. Aby obniżyć wiek metaboliczny, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu pewne produkty.
1. Obniż swój wiek metaboliczny
Poniżej przedstawiamy, które produkty, spożywane regularnie, mogą pomóc obniżyć wiek metaboliczny nawet o 5, 10 a nawet 20 lat.
1.1. Owies
Ziarna owsa są bogate w rozpuszczalny błonnik, jakim jest betaglukan. Dzięki temu składnikowi, owies pomaga obniżać zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, co skutkuje obniżeniem ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularne spożywanie owsa ma pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną i pracę układu immunologicznego, a także reguluje poziom cukru we krwi.
1.2. Jogurt
Jogurt naturalny, kefir i chudy twaróg to produkty, które dostarczają do organizmu odpowiednią ilość wapnia. Dzięki temu wpływają korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto wybierać produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu i te, które nie zawierają soli.
1.3. Jagody
Jagody to prawdziwe skarbnice zdrowia. Zawierają one wiele cennych składników, takich jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, i fosfor. Te leśne owoce mają zdolność pomagania w eliminacji toksycznych substancji z organizmu, usprawniają procesy metaboliczne, wpływają korzystnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Surowe jagody są doskonałym środkiem przeciwdziałającym zaparciom, natomiast soki i przeciery jagodowe są skuteczne w leczeniu biegunki.
1.4. Czerwona papryka
Czerwona papryka jest bogata w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Ten cenny składnik wzmacnia organizm, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia proces starzenia się organizmu, redukuje zmiany miażdżycowe i obniża ryzyko nowotworów. Warto dodać, że znaczne ilości witaminy C znajdziemy również w dzikiej róży, czarnej porzeczce, liściach chrzanu, brukselce i natce pietruszki.
1.5. Wiśnie
Wiśnie to orzeźwiające i soczyste owoce, które w 82 proc. składają się z wody. Są one prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. Stałe spożywanie wiśni wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża cholesterol, łagodzi objawy stanów zapalnych, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i pomaga na bezsenność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl