Trwa ładowanie...

Jedz nawet 3 razy w tygodniu. Tego produktu boi się rak jelita grubego

Kiszonki to najbardziej znane polskie superfood. Poza tym, że są pyszne i tanie, stanowią źródło cennych składników, które uwielbia nasz organizm. Jednym z takich produktów jest kapusta kiszona, która może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 40 proc.

spis treści

1. Źródło niezwykłych substancji

Na działanie antynowotworowe kapusty kiszonej składa się kilka czynników. Przede wszystkim to warzywo poddane fermentacji mlekowej staje się prawdziwą bombą witaminową. Zawiera dwa silne antyoksydanty, czyli witaminę E oraz C. Już 100 g kapusty kiszonej pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.

Zobacz film: "Kapusta kiszona na zdrowie"

Poza tym jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy A, a także żelaza, wapnia, magnezu czy siarki oraz błonnika, która wspiera mikrobiom jelitowy. Błonnik chroni również przed wysokim stężeniem cholesterolu czy wahaniami glukozy we krwi, a także przed jednym z czynników raka jelita grubego – przewlekłymi zaparciami.

Kiszona kapusta to źródło witamin, antyoksydantów i błonnika
Kiszona kapusta to źródło witamin, antyoksydantów i błonnika (Pixabay)

Kapusta kiszona zawiera też dwa wyjątkowe związki, które neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost komórek nowotworowych. To indole, które mają też działanie detoksykujące oraz izotiocyjaniny. Działają przeciwzapalnie, ale też neutralizują bakterie Helicobacter pylorum. Izotiocyjaniny i indole mogą chronić m.in. przed rakiem piersi, płuc, przełyku, żołądka oraz wątroby.

2. Kapusta kiszona – największy wróg raka

Badanie opublikowane na łamach "Immunity" dowodzi, że regularnie spożywana kapusta kiszona chroni przed rakiem jelita grubego.

Według naukowców wystarczy ją jeść od dwóch do trzech razy w tygodniu, by zmniejszyć ryzyko nowotworu nawet o 40 proc.! Badania na myszach wykazały, że u zwierząt karmionych kapustą komórki odpornościowe znajdujące się w jelitach, generowały lepszą odpowiedź immunologiczną.

To nie jest jedyne badanie, które wskazuje na przeciwzapalne działanie kiszonek. Na łamach "Cell" naukowcy donoszą, że fermentowana żywność zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego i to właśnie wpływa na eliminację stanów zapalnych w organizmie.

Jest jeszcze jedna dobra wiadomość. Nie każdy może bezkarnie zajadać kapustę kiszoną z uwagi na to, że bywa ciężkostrawna, ale też jest źródłem pokaźnej ilości sodu. Na szczęście naukowcy w "Immunity" zwracają uwagę, że podobny, protekcyjny wpływ na jelito grube ma spożywanie innych warzyw krzyżowych (kapustnych), takich jak brukselka, kalafior, brokuły.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

To polskie superfood o działaniu antynowotworowym
To polskie superfood o działaniu antynowotworowym (Getty Images)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.