Jedz nawet 3 razy w tygodniu. Tego produktu boi się rak jelita grubego
Kiszonki to najbardziej znane polskie superfood. Poza tym, że są pyszne i tanie, stanowią źródło cennych składników, które uwielbia nasz organizm. Jednym z takich produktów jest kapusta kiszona, która może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 40 proc.
1. Źródło niezwykłych substancji
Na działanie antynowotworowe kapusty kiszonej składa się kilka czynników. Przede wszystkim to warzywo poddane fermentacji mlekowej staje się prawdziwą bombą witaminową. Zawiera dwa silne antyoksydanty, czyli witaminę E oraz C. Już 100 g kapusty kiszonej pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.
Poza tym jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy A, a także żelaza, wapnia, magnezu czy siarki oraz błonnika, która wspiera mikrobiom jelitowy. Błonnik chroni również przed wysokim stężeniem cholesterolu czy wahaniami glukozy we krwi, a także przed jednym z czynników raka jelita grubego – przewlekłymi zaparciami.
Kapusta kiszona zawiera też dwa wyjątkowe związki, które neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost komórek nowotworowych. To indole, które mają też działanie detoksykujące oraz izotiocyjaniny. Działają przeciwzapalnie, ale też neutralizują bakterie Helicobacter pylorum. Izotiocyjaniny i indole mogą chronić m.in. przed rakiem piersi, płuc, przełyku, żołądka oraz wątroby.
2. Kapusta kiszona – największy wróg raka
Badanie opublikowane na łamach "Immunity" dowodzi, że regularnie spożywana kapusta kiszona chroni przed rakiem jelita grubego.
Według naukowców wystarczy ją jeść od dwóch do trzech razy w tygodniu, by zmniejszyć ryzyko nowotworu nawet o 40 proc.! Badania na myszach wykazały, że u zwierząt karmionych kapustą komórki odpornościowe znajdujące się w jelitach, generowały lepszą odpowiedź immunologiczną.
To nie jest jedyne badanie, które wskazuje na przeciwzapalne działanie kiszonek. Na łamach "Cell" naukowcy donoszą, że fermentowana żywność zwiększa różnorodność mikrobiomu jelitowego i to właśnie wpływa na eliminację stanów zapalnych w organizmie.
Jest jeszcze jedna dobra wiadomość. Nie każdy może bezkarnie zajadać kapustę kiszoną z uwagi na to, że bywa ciężkostrawna, ale też jest źródłem pokaźnej ilości sodu. Na szczęście naukowcy w "Immunity" zwracają uwagę, że podobny, protekcyjny wpływ na jelito grube ma spożywanie innych warzyw krzyżowych (kapustnych), takich jak brukselka, kalafior, brokuły.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl