Czarne oliwki - kalorie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Czarne oliwki mają pikantno-gorzki smak, stanowią idealny dodatek do potraw, a ponadto wykazują szereg właściwości prozdrowotnych dla naszego zdrowia. Zgodnie z klasyfikacjami są owocami, choć większość osób traktuje je jako warzywa. Co warto wiedzieć o czarnych oliwkach?

Czarne oliwki różnią się od zielonych wyłącznie stopniem dojrzałości.Czarne oliwki różnią się od zielonych wyłącznie stopniem dojrzałości.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są czarne oliwki?

Czarne oliwki pomimo swojego wyrazistego smaku są uznawane za owoce. Różnią się od zielonych wyłącznie czasem dokonania zbioru i stopniem dojrzałości.

Zielone oliwki są zdecydowanie mniej dojrzałe i zrywa się je pół roku przed zbiorem czarnej wersji. Są bardziej jędrne, mają też wyraźniejszy gorzki posmak.

Natomiast bez względu na dojrzałość lub jej brak, surowe oliwki w większości przypadków są niejadalne. Wymagają odpowiedniej obróbki, polegającej na zanurzeniu owoców w solance, marynacie, oleju lub wodzie.

Ostateczny smak oliwek jest zależny od konkretnej zalewu i czasu, jaki w niej spędziły. Często zdarza się, że zielona oliwka od czarnej różni się wyłącznie kolorem.

Bardzo często te jaśniejsze są traktowane jako dodatek do kanapek czy deski serów. Natomiast czarne częściej poddawane są obróbce w kuchni - są dodawane do pizzy, sałatek, dań obiadowych czy zapiekanek.

Świetnie komponują się również z potrawami kuchni śródziemnomorskiej, mięsem, owocami morza i rybami. Dużym uznaniem cieszy się również pasta z oliwek, czyli tapenada.

Kalorie i wartości odżywcze czarnych oliwek

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 15 g (1 bardzo duża)
Wartość energetyczna81,0 kcal12,15 kcal
Białko0,97 g0,15 g
Węglowodany5,61 g0,84 g
Cukier0 g0 g
Błonnik2,50 g0,38 g
Tłuszcz6,87 g1,03 g
Tłuszcze nasycone0,91 g0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone5,07 g0,76 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,09 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,50 mg0,23 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,00 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,02 mg0,00 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,02 mg0,00 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,01 mg0,00 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina6,60 mg0,99 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A346 i.u.51,9 i.u.
Witamina A17,00 µg RAE2,55 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten204 µg30,6 µg
Beta-kryptoksantyna8,00 µg1,20 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna510 µg76,5 µg
Witamina E1,65 mg0,25 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,40 µg0,21 µg
Wapń94,0 mg14,10 mg
Żelazo3,32 mg0,50 mg
Magnez4,00 mg0,60 mg
Fosfor3,00 mg0,45 mg
Potas9,00 mg1,35 mg
Sód735 mg110 mg
Cynk0,22 mg0,03 mg
Miedź0,23 mg0,03 mg
Mangan0,02 mg0,00 mg
Selen0,90 µg0,14 µg
Woda84,3 g12,65 g

Czarne oliwki a zdrowie

Czarne oliwki zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Dodatkowo obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy i podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.

Udowodniono również, że składnik ten skutecznie obniża ciśnienie krwi, wspomaga odchudzanie, a przede wszystkim ułatwia pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.

Dieta z dużą ilością tłuszczów nienasyconych sprawia, że wzrasta stężenie serotoniny we krwi, czyli hormonu sytości. Czarne oliwki traktuje się też jako naturalny sposób na ochronę przed nowotworami.

Wykazują one działanie przeciwzapalne, redukują stres oksydacyjny i stan zapalny. Obfitują również w witaminę E, która zwalcza wolne rodniki, spowalniając starzenie się organizmu.

Razem z tłuszczami jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przebiegu procesów komórkowych. Częste występowanie oliwek i oliwy z oliwek w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy.

Dodatkowo, czarne oliwki wykazują właściwości przeciwbólowe ze względu na zawartość oleocenthalu, którego działanie jest zbliżone do wpływu niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Obliczono, że trzy i pół łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejsza ból, tak samo jak 1/10 dawki ibuprofenu. Oliwki mają również pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry, paznokci oraz włosów.

Wszystko za sprawą witamin A i E, które odżywiają i nawilżają ciało. Składniki te są również naturalną ochroną przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Czarne oliwki wywierają korzystne działanie na wrzody żołądka, wspomagają produkcję hormonów żółciowych i trzustkowych, a także zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych.

Nie bez znaczenia jest również duża skuteczność oliwek w zmniejszaniu poziomu cukru we krwi i ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II nawet o 40%.

Mają wszystkie zalety kiszonek, wspierają naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego i poziom odporności organizmu. Są też produktem niskokalorycznym (10 oliwek to 37 kcal).

Zawierają kwas oleinowy zapobiegający rakowi piersi, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, fosfor, miedź, potas, żelazo i błonnik.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka