Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita. Nowe badania
Zespół naukowców z King's College London przeprowadził badania, z których wynika, że spożywanie orzechów może korzystnie wpływać na jelita. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości dobrych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii zasiedlających jelita.
1. Orzechy pozytywnie wpływają na pracę jelit
Udowodniono, że spożywanie orzechów (zwłaszcza migdałów) w szczególności rozkłada się na maślan, rodzaj korzystnego krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Ponadto istnieją dowody, że orzechy działają probiotycznie oraz pomagają odżywiać i rozwijać pożyteczne kultury bakterii. Pozytywne działanie orzechów może być związane z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego, należącego do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3.
- Mikrobiota jelitowa wpływa na zdrowie człowieka poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan. Cząsteczki te działają jako źródło paliwa dla komórek w okrężnicy; regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelicie grubym. Jelita pomagają zrównoważyć układ odpornościowy – powiedział profesor dietetyki Kevin Whelan.
Z innych badań wynika, że maślan ma potencjalny efekt ochronny przed rakiem okrężnicy. Na rozwój tego raka wpływ ma niewłaściwa dieta.
- Duży materiał dowodowy sugeruje, że dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita – potwierdza NHS.
Z tego powodu Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej zaleca, aby ludzie, którzy spożywają więcej niż 90 g (wagi po ugotowaniu) dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, ograniczali do 70 g dziennie.
Do przetworzonego mięsa zalicza się m.in. konserwy, wędliny czy paczkowane mięso, które uległo wcześniej obróbce.
2. Istotna rola błonnika
NHS dodaje, że dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko raka jelita. Wedle wytycznych spożycie błonnika powinno wynosić do 30 g dziennie. Garść migdałów (30g) zawiera 3,8 g błonnika.
- Orzechy są pokarmem bogatym w składniki odżywcze, dostarczającym nam błonnika, białka, witamin, minerałów i innych mikroelementów – powiedziała dietetyk Victoria Taylor z British Heart Foundation.
Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl