Jedzenie tak niebezpieczne, jak alkohol. Może powodować stłuszczenie wątroby
Chociaż większość osób uważa, że za choroby wątroby odpowiada zazwyczaj nadużywanie alkoholu, to kolejne badania udowadniają, jak ogromny wpływ na zdrowie ma nasza dieta. Oto co może powodować stłuszczenie wątroby.
1. Obajwy stłuszczenia wątroby
Tłuszcz, który gromadzi się w wątrobie, może przyczyniać się do rozwoju poważnych problemów zdrowotnych. Chociaż stłuszczenie wątroby bardzo często rozwija się bezobjawowo, to gdy wątroba nie pracuje na pełnych obrotach, powinniśmy zwrócić uwagę na subtelne sygnały, które nam wysyła. U chorych pojawiają się:
zmęczenie,
słabe samopoczucie,
bezsenność,
podwyższony poziom glukozy we krwi,
ból pod żebrami.
Naukowcy z Harvard Medical School i Harvard T.H. Chan School of Public Health przez 20 lat analizowali dane 78 tys. kobiet. Podczas obserwacji odkryli, że jest jeden produkt, który jest tak samo groźny dla naszej wątroby, jak alkohol.
2. Wyniki badań naukowców
Okazało się, że osoby, które jadły jedną porcję lub mniej czerwonego mięsa tygodniowo miały mniejsze ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby niż osoby, u których ten produkt częściej pojawiał się w menu. I chociaż do tej pory uważano, że to mięso przetworzone (gotowe hamburgery, parówki) powoduje najwięcej szkód dla naszego organizmu, to naukowcy zaobserwowali, że rodzaj spożywanego mięsa nie miał wpływu na wyniki badań.
Należy jednak pamiętać, że wysokoprzetworzona żywność zawiera mnóstwo dodatków chemicznych, które również mogą wyniszczać nasze organy. Wynik prac badawczych zostały opublikowane w czasopiśmie ‘’Clinical Nutrition’’. Naukowcy podkreślają, że będą je kontynuować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl