Jesienny skarb. Chroni przed zakrzepicą, rakiem i zawałem serca
Wydawałoby się, że to lato odwdzięcza nam się obfitością skarbów. Nic bardziej mylnego, wczesna jesień to idealny czas, by jeść więcej warzyw i owoców. Niektóre z nich mają wielką moc, bo są źródłem witamin i antyoksydantów chroniących przed udarem mózgu i zawałem serca.
1. Postaw na sezonowość
Choć po szparagach, bobie, truskawkach czy czereśniach pozostały już tylko wspomnienia, to początek września nadal kusi obfitością warzyw.
Pod koniec lata i wczesną jesienią, warto na lokalnym rynku szukać:
- kapusty – białej, włoskiej czy czerwonej, a także innych przedstawicieli warzyw krzyżowych, takich jak brokuł czy kalafior oraz jarmuż,
- warzyw korzeniowych i cebulowych, czyli pora, selera, pietruszki, buraków,
- warzyw psiankowatych i dyniowatych – pomidorów, bakłażana, cukinii oraz dyni,
- papryki,
- malin,
- brzoskwiń i nektarynek,
- śliwek,
- winogron,
- jabłek oraz gruszek.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by każdego dnia spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych.
2. Te owoce i warzywa jedz we wrześniu na zdrowie
Warzywa i owoce najczęściej są niskokaloryczne i mają znikomą ilość tłuszczu. Są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które chronią przed stanami zapalnymi organizmu, a nawet mogą zapobiegać nowotworom. Zawierają też pokaźną ilość błonnika.
Winogrona, zwłaszcza te ciemne, to źródło polifenoli oraz bardzo silnie działającego przeciwzapalnie resweratrolu. Chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, ma też zdolność do hamowania agregacji czerwonych krwinek. Może więc zapobiegać zakrzepom. Przeciwdziała odkładaniu się płytek cholesterolowych, chroniąc przed miażdżycą i jej skutkami w postaci udaru mózgu czy zawału serca. Badania dowiodły, że resweratrol ma też właściwości przeciwnowotworowe oraz neuroprotekcyjne.
Do największych polskich skarbów należą jabłka, które są źródłem błonnika, w tym pektyn. Badania dowodzą, że codzienne spożywanie tych owoców właśnie za sprawą pektyn może wpływać na obniżenie poziom złego cholesterolu oraz innych czynników powiązanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Jarmuż z kolei należy do zielonych warzyw liściastych zasobnych w wapń. Wbrew pozorom nie jest on potrzebny wyłącznie kościom. Wraz z potasem i magnezem wapń odgrywa kluczową rolę w normowaniu ciśnienia krwi. Również dynia jest świetnym źródłem potasu – jedna szklanka puree oferuje prawie 500 mg tego minerału. Dodatkowo, podobnie jak marchew, dynia zawiera beta-karoten, naturalny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl