Kalmary - właściwości prozdrowotne, przepisy
Owoce morza są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Kalmary poza właściwościami prozdrowotnymi są naturalnym afrodyzjakiem, który zwiększa libido. Kalmary przygotowane w odpowiedni sposób stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co warto wiedzieć o kalmarach?
1. Czym są kalmary?
Kalmary (kałamarnice) należą do rodziny głowonogów, zamieszkujących we wszystkich oceanach i pobliskich morzach. Kalmary mają podłużne ciało i dziesięć odnóży (dwa są dłuższe od pozostałych).
Korpus pokrywa cienka skorupka o różnym ubarwieniu, od szaro-przezroczystego do czerwonego. Te głowonogi mogą mierzyć nawet 40 centymetrów długości i ważyć 1,5 kilograma.
Ich smak jest dość specyficzny - słodki i morski jednocześnie. Przyrządzenie kalmarów wymaga wprawy, ponieważ mogą stać się gumowate. Kalmary można spożywać po pozbyciu się błony zewnętrznej i wnętrzności.
W sklepach dostępne są w formie mrożonej, świeżej, a także marynowanej w częściach lub w całości. Świetnie smakują po usmażeniu w głębokim tłuszczu, uduszeniu w sosie lub zarumienieniu na grillu.
2. Właściwości prozdrowotne kalmarów
Kalmary stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka, które jest niezbędne w funkcjonowaniu układu mięśniowego, regeneracji tkanek, produkcji krwi, limfy, enzymów czy hormonów.
Białko znajduje się też w cząsteczkach odpornościowych, uczestniczy w regulacji pH organizmu, a także ułatwia rozprzestrzenienie się witamin i składników mineralnych.
Kalmary zawierają również witaminy z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne, poprawiają nastrój, redukują napięcie nerwowe, poprawiają zdolność koncentracji i procesy metaboliczne.
Ten gatunek głowonogów to źródło fluoru, jodu i selenu. Pierwszy z nich kumuluje się w zębach i kościach, utwardza je i chroni przed uszkodzeniami.
Jod pełni ważną funkcję podczas wytwarzania hormonów tarczycy, które wywierają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, mięśni, serca czy nerek. Ponadto, są niezastąpione w utrzymywaniu prawidłowej temperatury ciała.
Selen zwiększa odporność organizmu, wspomaga leczenie depresji, zmniejsza ból w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, kalmary są naturalnym afrodyzjakiem, podnoszą stężenie testosteronu u mężczyzn i libido u kobiet.
Zobacz także:
3. Kalmary w kuchni
80 procent masy kalmarów nadaje się do spożycia, jest to mięso z korpusu i odnóży po usunięciu wnętrzności i zewnętrznej powłoki. Kalmary są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Najczęściej można je spróbować grillowane, smażone w głębokim tłuszczu lub duszone w sosie.
W hiszpanii jednym z tradycyjnych dań jest paella, składająca się z kalmarów, krewetek, małż, ryżu i szafranu. W Rosji kalmary podaje się po ususzeniu z dodatkiem soli, w takiej postaci są świetną przekąską do piwa.
Kalmary są zdecydowanie warte spróbowania, ale należy kupować je w sprawdzonym miejscu, ponieważ wchłaniają one i gromadzą toksyczne metale ciężkie z wody.
4. Jak przyrządzić kalmary?
Świeże kalmary należy umyć, dokładnie oczyścić z błon i usunąć wnętrzności. Można je usmażyć, położyć na grillu, ugotować lub udusić z dodatkiem warzyw.
Mrożone kalmary powinno się rozmrozić w zimnej wodzie i oczyścić. Po pokrojeniu w krążki można obtoczyć w mące z solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W trakcie przygotowywania tych owoców morza należy pamiętać, by temperatura była wysoka, a czas obróbki termicznej - krótki. Kalmary powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Do dań warto podać białe wino.
4.1. Kalmary w chrupiącej panierce
Składniki:
- 500 g kalmarów,
- mąka,
- olej,
- trawa cytrynowa,
- chili w proszku,
- sól.
Przygotowanie:
Kalmary myjemy, oczyszczamy i kroimy w krążki. Mąkę mieszamy z pokruszoną trawą cytrynową, chili i solą. Kawałki obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (minutę z jednej strony). Podajemy z dowolnym sosem po skropieniu sokiem z cytryny.
4.2. Kalmary z grilla
Składniki:
- 3 duże kalmary,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie:
Kalmary kroimy wzdłuż i nacinamy w kratkę. Posypujemy je tymiankiem, rozmarynem, chili i rozgniecionym czosnkiem. Cytrynę ścieramy na tarce i wyciskamy z niej sok. Dodajemy 2 łyżki oliwy i powstałą marynatą polewamy kalmary.
Miskę przykrywamy folią i ustawiamy w lodówce na pół godziny. Następnie kalmary układamy na rozgrzanym grillu, naciętą stroną w dół. Później kroimy je na mniejsze kawałki i posypujemy natką pietruszki.