Kancerogeny w codziennej diecie. Tymi produktami nieświadomie "karmisz raka"

Dieta odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu wielu chorobom, w tym nowotworom. Według ekspertów aż 30 proc. przypadków raka można by uniknąć dzięki zdrowemu odżywianiu. Jednak wiele produktów spożywczych, które na co dzień znajdują się na naszych stołach, może zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. Niektóre z nich mają w sobie składniki, które mogą przyczyniać się do powstawania mutacji genetycznych i uszkodzeń komórkowych.

Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?Jakie produkty zwiększają ryzyko raka?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skąd w naszej diecie biorą się kancerogeny?

Produkty spożywcze mogą zawierać związki chemiczne, które naturalnie występują w żywności lub powstają w wyniku jej przetwarzania. Szczególnie groźne są związki tworzące się podczas wędzenia, pieczenia czy smażenia potraw. Do najczęściej występujących mutagenów i kancerogenów należą akrylamidy oraz mykotoksyny.

Sól i żywność wysokoprzetworzona

Nadmiar soli w diecie działa drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego co może prowadzić do mikrouszkodzeń i stanów zapalnych. Badania World Cancer Research Fund wykazały, że każdy dodatkowy gram soli dziennie zwiększa ryzyko raka żołądka aż o 8 proc.

Uwaga na produkty:

Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

  • zupy instant i sosy w proszku,
  • wędliny i konserwy mięsne,
  • przekąski słone (chipsy, krakersy).

Szczególnie niebezpieczne są akrylamidy, które powstają podczas obróbki termicznej żywności bogatej w węglowodany, takich jak frytki, chipsy czy chrupki kukurydziane.

Orzechy ziemne i inne nasiona

Orzechy ziemne mogą zawierać aflatoksyny, toksyny produkowane przez grzyby Aspergillus flavus, które są silnie rakotwórcze.

Dodatkowo, badania Uniwersytetu w Liverpoolu wykazały, że białko obecne w orzeszkach ziemnych (aglutynina) stymuluje produkcję cytokin, co może sprzyjać rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Uwaga na produkty:

  • orzechy i nasiona sprzedawane luzem,
  • orzechy i pestki z importu (np. pistacje, kukurydza)

Cukier i słodzone produkty

Produkty zawierające cukier rafinowany, w tym słodzone napoje, ciasta i produkty piekarnicze, przyczyniają się do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, co może stymulować rozwój komórek nowotworowych.

Dodatkowo fruktoza, obecna w syropie glukozowo-fruktozowym, jest metabolizowana przez komórki rakowe znacznie szybciej niż inne cukry.

Uwaga na produkty:

  • słodzone napoje i przetwory zawierające syrop glukozowo-fruktozowy,
  • desery i jogurty o wysokiej zawartości cukru.

Jak chronić się przed nowotworami?

Zdrowa dieta to podstawa profilaktyki. Staraj się ograniczać spożycie konserw, wędlin, fast foodów i przekąsek. Produkty wysokoprzetworzone często zawierają szkodliwe substancje chemiczne i konserwanty, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.

Zwracaj szczególną uwagę na orzechy, nasiona i zboża. Produkty organiczne są mniej narażone na zanieczyszczenia toksynami, takimi jak aflatoksyny, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Kontroluj spożycie soli ora ogranicz cukier.

Pieczenie i smażenie często prowadzą do powstawania szkodliwych związków, takich jak akrylamidy. Wybieraj gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie w niskich temperaturach, aby zmniejszyć ryzyko spożycia substancji rakotwórczych.

Chociaż nie da się całkowicie wyeliminować ryzyka nowotworów, odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w ich zapobieganiu. Warto pamiętać, że to tylko jeden z elementów profilaktyki - równie ważna jest aktywność fizyczna, unikanie stresu i regularne badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka